latinica  ћирилица
15/02/2019 |  22:22 | Autor: SRNA

Han sa delegacijom Prištine u Minhenu o dijalogu

Komesar EU za proširenje i susjedsku politiku Јohanes Han je na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije razgovarao sa delegacijom Prištine i ponovio da je potrebno vratiti se dijalogu pod pokroviteljstvom EU.
Јohanes Han - Foto: TANЈUG
Јohanes HanFoto: TANЈUG

"Ponovio sam neophodnost hitnog povratka dijalogu pod pokroviteljstvom visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini. Da bi to bilo omogućeno ponovio sam moju ponudu da dođemo do brzog i praktičnog rješenja trgovinskih prepreka na obje strane", napisao je Han.

Prištinsku delegaciju na ovom sastanku činili su predsjednik i premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, kao i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

Haradinaj je rekao da je evropskom komesaru ponovio da će takse na robu iz Srbije i BiH biti ukinute kada Srbija prizna samoproglašeno Kosovo.

"Kosovo je opredeljeno za dobrosusedske odnose od trenutka kada ne bude dovedeno u pitanje pravo da deluje kao suverena i nezavisna država", naveo je Haradinaj.

On je na "Fejsbuku" napisao da je Hanu rekao da, budući da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viza, to treba da se i dogodi.

Tači je nakon susreta sa Hanom napisao na "Fejsbuku" da je sa evropskim komesarom za proširenje razgovarao o "evropskoj perspektivi Kosova, liberalizaciji viznog režima i sporazumu sa Beogradom".

"Sa evropskim komesarom za proširenje Hanom razgovarali smo o evropskoj perspektivi Kosova, liberalizaciji viznog režima za naše građane i potrebi postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije", napisao je Tači, prenose mediji.