latinica  ћирилица
16/02/2019 |  08:37 ⇒ 08:41 | Autor: Večernje novosti

Peticija nekoliko hiljada Italijana za ukidanje priznanja samoproglašenog Kosova

Peticija sa potpisima nekoliko hiljada Italijana, u kojoj se od Vlade u Rimu traži ponovno razmatranje priznanja takozvane države Kosovo, odnosno poništavanje diplomatskog agremana ambasadoru u Prištini, danas će biti predata italijanskom parlamentu.
Italijanski parlament - Foto: Novosti.rs
Italijanski parlamentFoto: Novosti.rs

Pokretač peticije italijanska književnica Marilina Veka, izjavila je za "Večernje novosti" da se ideji priključila grupa italijanskih intelektualaca, među kojima su istoričar Stefan Piloto, počasni konzul Srbije u Venetu Loreta Bađo, profesor univerziteta Leanardo Kjareli, arhitekta i pisac Alesandro di Meo i bloger Federiko Roberti.

Marilina Veka, koja je od 2000. godine na Kosovu i Metohiji boravila čak 50 puta se nada da će 630 poslanika Donjeg doma parlamenta pažljivo proučiti peticiju i u njoj iznijeti razloge za ukidanje priznavanja, a očekuje se da dokument stigne na raspravu do 20. februara, dana kada je ova zemlja 2008. priznala Kosovo.

Marilina Veka

- Hoću da vjerujem da će italijanski parlamentarci prisiliti Vladu da povuče priznanje, jer je to strašna sramota na obrazu naše zemlje - kaže Veka. - Ono što deo međunarodne zajednice priznaje Kosovo kao državu u stvari je banditsko gnijezdo gdje nema baš nikakvog zakona, naročito za Srbe. Za ovih 19 godina, koliko dolazim na KiM, razgovarala sam sa porodicama velikog broja vaših sunarodnika i gotovo sa svim porodicama otetih. Oni su pre svih pozvani da govore o državnosti donesenoj na NATO bombama.

Veka je objavila četiri knjige o sudbinama Srba iz pokrajine: "Izgubljeno Kosovo", "Pejzaž duše", "Zatvor pod otvorenim nebom" i "Vučje srce". U njih je smjestila više od 100 potresnih sudbina naših sunarodnika. Sa Dikom Martijem, čuvenim švajcarskim političarem, razmjenjivala je podatke za knjigu "Vučje srce", u kojoj govori o sudbina četvorice Srba, ljekaru, inženjeru, profesoru i seljaku, čiji su organi završili u drugim ljudima. Tvrdi da su priče autentične.