latinica  ћирилица
16/02/2019 |  15:44 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Podrška Srbije projektima kulture

Šantićeve večeri poezije u Mostaru, Festival srpskog folklora u Banjaluci, Revija originalih srpskih narodnih nošnji u Istočnom Sarajevu - samo su neki od projekata u oblasti kulture koji su prošle godine realizovani uz finansijsku podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije.

Do kraja februara biće raspisan novi konkurs o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu.

Festival dječijeg i omladinskog folklora Pletenica već godinama u Bijeljini okupi na desetine omladinskih folklornih grupa iz Srbije i Republike Srpske. Malo je poznato da se ovaj festival organizuje zahvaljujući finansijskoj pomoći iz Republike Srbije - preciznije Uprave za sa saradnju sa dijasporom pri Ministarstvu spoljnih poslova.

Јoš 23 udruženja iz BiH dobila su finansijku pomoć za realizaciju projekata koje je konkursna komisija ocijenila da svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veze matične države i Srba u regionu. Među njima je manifestacija Trg pjesnika u Trebinju i Festival srpskog folklora u Banjaluci.

U Upravi za saradnju sa dijsporom Vlade Srbije, ističu da im je cilj da što više udruženja u BiH, ali i širom svijeta, kvalitetom i kreativnošću svojih projekata, konkuriše za sredstva koja su upravi na raspolaganju.

Ove godine fond je 55 miliona dinara, a konkurs bi trebalo da bude objavljen krajem februara.

- Podržavamo manifestacije, izdavaštvo, produkciju, medije i sve ono što je u cilju zbližavanja i boljih odnosa matice i naših ljudi, u ovom slučaju iz BiH - rekao je Vukman Krivokuća iz ove uprave.ž

Zavisno od projekta, prošle godine dodijeljena su sredstva od 50 do 800.000 dinara. Osim u Banjaluci, Trebinju i Bijeljini, sufinansirani su projekti udruženja u Mostaru, Driniću, Istočnom Sarajevu, Istočnoj Ilidži, Sokocu, Livnu, Bosanskom Grahovu, Bosanskom Petrovcu i Drvaru.