latinica  ћирилица
17/02/2019 |  16:13 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Zatvor u Vojkovićima nikako da proradi zbog imenovanja upravnika

Јoš uvijek nije izvjesno kada će izgrađeni i potpuno opremljeni bh. zatvor u Istočnoj Ilidži primiti prve zatvorenike. Iako ministri HDZ-a BiH i SDS-a nerado priznaju, do kašnjenja je došlo jer nema saglasnosti oko imena upravnika. Savjet ministara će na narednoj sjednici zakazanoj za kraj februara pokušati da utvrdi datum početka rada nove bh. institucije ali da odredi ko će do konkursa upravljati novim zatvorom.

Dok novoizgrađeni bh. zatvor zjapi prazan, entitetski KPZ su pretrpani pa osuđenici šetaju na slobodi. Bh. ministre u tehničkom mandatu od toga više brine kako da postave svoje ljude na čelo nove bh. institucije. Ministar pravde u SM HDZ-ov Јosip Grubeša je za varijantu da zatvorom do raspisivanja konkursa za upravnika, rukovodi menadžment koji je vodio projekat izgradnje, ne precizirajući ko su ti ljudi.

-Bio bih iznimno zadovoljan da oni ostanu dok se zatvor ne stavi u funkciju, a na mendžmentu koji će doći je obaveza da krenu u raspisivanje konkursa i provođenje obuke za zatvorsku stražu i osoblje - rekao je Grubeša.

SDS-ov ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, pak, tvrdi da kadrovsko pitanje nije osnovni problem zbog kojeg zatvor nije u funkciji, ali nema dilemu da upravnik treba da bude Srbin. Nije precizirao iz koje stranke.

-Јeste, tačno je da sam ja u svim razgovorima koji se tiču kadrova insistirao na tome da prvi čovjek bude iz reda srpskog naroda i to nije ništa sporno - rekao je Šarović.

Izgradnja Bh. Alkatraza, kako ga pojedini zovu, koštala je 78 miliona KM. Sredstva su obezbjedile institucije BiH, nešto EU i donatori a znatan dio je je finansiran iz kredita Razvojne banke Savjeta Evrope u iznosu od 38 miliona KM. Upravo su donatori zaprijetili da će povući svoj novac - oko 11 miliona evra - ukoliko se što hitnije zatvor ne stavi u funkciju.

Grubeša ističe da je o datumu teško govoriti, ali da se već predugo čeka da se ova institucija otvori.

I kada se otvori, preseljenje zatvorenika odvijaće se postepeno jer bi prema riječima Grubeše bilo neodgovorno da u novi objekat, koji je zatvorenog tipa, prebaciti osuđenike na dugogodišnje kazne koji su već ostvarili određene beneficije u entitetskim zatvorima otvorenog tipa.