latinica  ћирилица
18/02/2019 |  10:50 ⇒ 17:34 | Autor: RTRS

Јerinić ubjedljivo pobijedio za gradonačelnika Doboja

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Doboja na prijevremenim izborima Boris Јerinić osvojio je 30.832 glasa, a kandidat SDS-a Nebojša Šajinović 3.354, podaci su Gradske izborne komisije nakon obrađenih svih 106 redovnih glasačkih mjesta.

Dok Јerinićeve pristalice slave pobjedu u SDS-u su ogorčeni zbog, kako navode, izborne krađe.

Gradska izborna komisija ocijenila je da su prijevremeni izbori za gradonačelnika protekli uspješno, na fer i zakonski način.

U izbornom štabu Borisa Јerinića pobjedu su proglasili i prije prvih rezultata GIK-a. Ubjedljiva pobjeda slavila se uz šampanjac i vatromet.

- Mi ćemo u narednom periodu zajedno raditi da svaki građanin grada Doboja zna da nije pogriješio, da je dao glas za sve nas - naglasio je Boris Јerinić, novoizabrani gradonačelnik Doboja.

U SDS-u ogorčeni.Tvrde da su glasovi pokradeni.

- Svi podaci sa terena kažu da su glasovi masovno pokradeni, onda ovakav rezultat ni ne čudi - istakao je Nebojša Šajinović, kandidat SDS-a za gradonačelnika Doboja.

Gradska izborna komisija ocijenila je izbore uspješnim. Imali su, kažu 12 prigovora koji se uglavnom odnose na posmatrače, a koji nisu mogli da utiču na krajnji rezultat. Krivične prijave koje najavljuju iz SDS-a odbacuju kao neosnovane.

- Politički predstavnici koji nisu mogli da popune svoje članove u biračkim odborima nisu mogli očekivati da za njih izbore prave GIK i birački odbori, oni su trebali ići pred birače i da oni iskažu svoju volju. Prema tome, to su sve krivične prijave koje nemaju osnova, čak se može desiti da oni krivično odgovaraju - rekao je Nenad Paleksić, predsjednik Gradske izborne komisije Doboj.

Na birališta je izašlo 35.166 glasača ili 56 odsto, što je za četiri odsto manje od opštih izbora.

Glasanje je proteklo bez ugrožavanja bezbjednosne situacije, saopštili iz policije. Navode da su evidentirali četiri slučaja narušavanja javnog reda i mira na glasačkim mjestima.