latinica  ћирилица
18/02/2019 |  15:36 | Autor: SRNA

Grčka podrška Beogradu po pitanju Kosova i Metohije

Ministar nacionalne odbrane Grčke Evangelos Apostolakis danas je ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu prenio da će njegova zemlja nastaviti da podržava Srbiju po pitanju Kosova i Metohije.

On je naglasio da se ne slaže sa izjavama albanskih zvaničnika koji pozivaju na ukidanje granica /između Albanije i Kosova i Metohije/, pohvalivši odmjerenu reakciju srpskih političara, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Apostolakis i Vulin su tokom sastanka na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme u Abu Dabiju, izrazili zadovoljstvo saradnjom dvije države u oblasti odbrane.

Sagovornici su naglasili značaj zajedničkih vojnih vježbi specijalnih snaga, kao i zajedničko učešće u borbenoj grupi "Helbrok", gdje je Grčka vodeća nacija.

Vulin je zahvalio za kontinuiranu podršku Grčke očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i istakao da je odnos Grčke prema južnoj srpskoj pokrajini potvrda iskrenog prijateljstva.

On je ponovio i da je za Srbiju neprihvatljivo formiranje vojske samoproglašenog Kosova, kao i da se zvanični Beograd protivi smanjenju broja pripadnika KFOR-a, navedeno je u saopštenju.

Srbija je krajem septembra 2017. godine postala dio borbene grupe EU "Helbrok" koju čine Rumunija, Bugarska, Kipar, Grčka i Ukrajina.

"Helbrok" je taktička borbena grupa EU čije članice imaju zajedničke aktivnosti po pitanju obuke i vježbi.