latinica  ћирилица
19/02/2019 |  12:16 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Uspostavljen video-nadzor na području opštine Jezero (FOTO)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač danas je u Јezeru sa načelnicom te opštine Snežanom Ružičić ozvaničio početak rada uspostavljenog video-nadzora na području ove lokalne zajednice.

Ovaj sistem čini 17 kamera, četiri komunikaciona linka, video-snimač i radna stanica za praćenje i pregled snimaka, a projektovan je u skladu sa važećim zakonskim propisima i preporukama o uspostavljanju video-nadzora.

Lukač je rekao novinarima da je je opština kupila opremu, a predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova  su je postavili i povezali u sistem.

- Kamere nadgledaju lokalne, regionalne i magistralne puteve, kao i glavne objekte u opštini Јezero. To doprinosi preventivi u smislu bezbjednosti građana, a u Јezeru je već, zahvaljujući video-nadzoru, riješeno jedno krivično djelo - rekao je Lukač.

Lukač u posjeti opštini Јezero

Načelnik Јezera Snežana Ružičić rekla je da je riječ o projektu vrijednom 22.000 KM, koji je Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske sufinansirala sa 9.850 KM.

- Ovo je projekat od regionalno značaja i riječ je o savremenom video-nadzoru - navela je Ružičićeva.

Sistem video-nadzora uspostavljen je na osnovu prošlogodišnjeg sporazuma o saradnji MUP-a Srpske i opštine Јezero.

Sličan, ali obimniji projekat, koji je u završnoj fazi, sprovodi se na teritoriji Banjaluke, gdje će biti instalirano 325 kamera. To će doprinijeti preventivi i omogućiće istragu određenih krivičnih djela na teritoriji grada, kaže Lukač. Za taj projekat, Vlada je prošle godine izdvojila pola miliona maraka.

On je objasnio da se video-nadzor uvodi po uzoru na bezbjednosne sisteme velikih svjetskih gradova.

- To će doprinijeti preventivi u Banjaluci, ali i mogućnosti da istražujemo određena krivična djela koja se dese na teritoriji grada - naveo je Lukač.