latinica  ћирилица
19/02/2019 |  16:48 ⇒ 16:52 | Autor: RTRS

Razviti politike u oblasti zaštite životne sredine

Zaštita životne sredine čini trećinu legislative EU i zato je veoma važno razviti politike u toj oblasti u BiH, rekao je danas u Sarajevu ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg.
Ambasada Švedske, sastanak - Foto: RTRS
Ambasada Švedske, sastanakFoto: RTRS

Tokom radnog ručka, upriličenog za ministre prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenku Golić, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirka Šarovića, te ministra zaštite životne sredine i turizma Federacije BiH Editu Đapo i gradonačelnika Brčko distrikta Sinišu Milića, Hagelberg je izrazio zadovoljstvo što su ministri posvećeni ovom procesu.

- Raduje me da je Ambasada Švedske u mogućnosti da podrži BiH u početnim koracima razvoja strateških dokumenata zaštite životne sredine, uključujući nivo BiH, ali i entitetske nivoe, i to uz pomoć znanja i ekpertize stručnjaka iz Stokholmskog instituta za zaštitu životne sredine - rekao je Hagelberg.

Ministri su potvrdili potrebu i važnost postojanja strateškog planiranja sektora zaštite životne sredine, kao i postojanje akcionih planova, te izrazili spremnost da zajednički rade na njegovom razvijanju uz tehničku podršku SEI-ja i Švedske, saopšteno je iz švedske Ambasade.

Cilj današnjeg sastanka jeste promovisanje početnih aktivnosti u vezi sa pružanjem podrške razvoju strateških dokumenata zaštite životne sredine u BiH.

U početnom periodu, SEI treba da izradi detaljni projektni dokument i uslove za dugoročni projekat koji se odnosi na razvoj strategija zaštite životne sredine u BiH.

Ovaj dokument biće osnova za donošenje odluke da li će Švedska finansirati projekat.

Sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, te predstavnici Instituta i Ambasade Švedske.