latinica  ћирилица
19/02/2019 |  17:10 | Autor: SRNA

Kocijančič: Sporazum Beograda i Prištine mora biti održiv

Rješenje za odnose Beograda i Prištine mora da bude održivo, zasnovano na uzajamnoj saglasnosti i u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU, izjavila je portparol EU Maja Kocijančič, povodom izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o razgraničenju kao zvaničnom prijedlogu Beograda za rješavanje kosovskog pitanja.
Maja Kocijančič (Foto:novaekonomija.rs) -
Maja Kocijančič (Foto:novaekonomija.rs)

Kocijančičeva je istakla da je u toku rad na pravnoobavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, koji će donijeti trajno rješenje za sva otvorena pitanja.

- To rješenje mora da bude održivo i realno, zasnovano na uzajamnoj saglasnosti i u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU, kao i da bude prihvatljivo za sve države članice EU - rekla je Kocijančičeva za Tanjug.

Ona je ocijenila da je sveobuhvatan pravnoobavezujući sporazum hitan i ključan za napredak Srbije i Kosova ka EU, kao i za stabilnost u regionu.

Dačić je danas rekao da je razgraničenje zvanični prijedlog Beograda za rješavanje kosovskog pitanja u dijalogu sa albanskom stranom, ali da još nije određeno gdje bi bila linija razgraničenja.

- Pitanje gde bi bila linija razgraničenja još nije određeno, jer to pitanje, ukoliko predlog bude prihvaćen, treba da se definiše u dijalogu Beograda i Prištine - rekao je Dačić novinarima poslije skupa "Svet u previranju i budućnost Evrope i Balkana".