latinica  ћирилица
20/02/2019 |  14:23 | Autor: SRNA

Svjedok potvrdio autentičnost dokumenta o srpskim zarobljenicima

Svjedok odbrane Edin Husić rekao je u nastavku suđenja bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad Srbima u Zavidovićima i Vozući 1995. godine, da se na sjeća da su u ratnim izvještajima pominjani podaci o zarobljenicima odreda "El mudžahedin", ali je potvrdio autentičnost jednog od takvih dokumenata.
Mahmuljin - suđenje - Foto: RTRS
Mahmuljin - suđenjeFoto: RTRS

Husić, koji je od polovine 1994. do maja 1996. godine bio pomoćnik komandanta za obavještajne poslove Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, potvrdio je autentičnost dokumenta koji mu je predočio tužilac o zarobljenicima odreda "El mudžahedin".

Riječ je o izvještaju organa bezbjednosti 35. divizije Trećeg korpusa takozvane Armije BiH u vezi sa razgovorom koji je sa srpskim vojnicima koje je u rejonu Pocjelovo zarobio odred "El mudžahedin" obavljen u prisustvu obavještajca.

Tužilac Sedin Idrizović predočio je knjige zapisnika referisanja isturenog komandnog mjesta u kojima su navedeni zadaci vezani za odred "El mudžahedin", kao i brojno stanje te jedinice tokom operacije "Farz".

Svjedok je rekao da nikada nije lično ispitivao ratne zarobljenike, kao i da Mahmuljin od njega nije nikada tražio da sakriva bilo kakve informacije koje se odnose na ratne zarobljenike.

Na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vjeća Zorana Božića šta se trebalo preduzeti u vezi sa navodima u dokumentu službe bezbjednosti 35. divizije da je "obavljen razgovor sa zarobljenim četnicima uz dozvolu Abu Malija", svjedok je odgovorio da je o tome trebao biti obaviješten komandant divizije, koji je o tome imao obavezu da referiše komandantu korpusa.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine.

Nastavak suđenja Mahmuljinu zakazan je za srijedu, 27. februar, u 9.00 časova.