latinica  ћирилица
22/02/2019 |  09:41 | Autor: SRNA

Vulin: EU da upozori zločinca da prijetnje ratom nisu dozvoljene

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin očekuje da Crna Gora i Sjeverna Makedonija osude poziv prištinskog zvaničnika Kadrija Veseljija, koji je tražio da se ujedine sa samoproglašenim Kosovom u borbi protiv Srbije, a da EU upozori "zločinca da prijetnje ratom nisu dozvoljene".
Aleksandar Vulin (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije) -
Aleksandar Vulin (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Vulin kaže da nije tajna šta misli Veselji, koji je jedan od nekadašnjih komandanata terorističke OVK, ali da ga više od toga brine zašto ćute Crna Gora i Sjeverna Makedonija na ponovljeni poziv za stvaranje pakta protiv Srbije. 

- Šta god drugi radili, građani Srbije mogu da budu spokojni, Vojska Srbije je u stanju da zaštiti svoj narod i zemlju - rekao je Vulin za Večernje novosti.

Prema njegovim riječima, svi koji misle da će "veliku Albaniju" nahraniti Srbijom, dočekaće da gledaju kako im se otima zemlja i na njihovim prostorima stvara druga država.

On je rekao da Veselji dobro zna da je najveća prijetnja takozvanom nezavisnom Kosovu politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, pa ga se zato plaši.

Portparol administracije u Skoplju Mile Bošnjakovski rekao je za Večernje novosti da vlada Sjeverne Makedonije vodi politiku koja doprinosi učvršćivanju prijateljskih odnosa sa svojim susjedima, uključujući i Srbiju.

On kaže da su građani Srbije i Sjeverne Makedonije prijateljski narodi, koji su sarađivali kroz istoriju, te podsjetio da će uskoro na graničnom prelazu Tabanovci biti postavljena jedna carinska kontrola za građane i prevoznike dvije zemlje.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je sinoć da je poziv Veseljija da se "svi okupe protiv Srbije" još jedan pokazatelj da prištinsko rukovodstvo nije doraslo funkcijama koje obavlja, te upozorio na odsustvo reakcije EU i međunarodne zajednice. 

- Iako je jasno da Veselji nema nikakve kapacitete da ugrozi bezbjednost Srbije, zabrinjavajuće je što međunarodna zajednica dopušta ovakvu vrstu ratnohuškačke retorike - istakao je Stefanović.