latinica  ћирилица
22/02/2019 |  10:19 ⇒ 10:35 | Autor: RTRS

Galijašević: Težište terorističkih aktivnosti prebacuje se na Balkan?

Da li je namjera Zapada da se težište terorističkih aktivnosti preseli sa Bliskog istoka na Balkan i da za to bude optužena Islamska država, pita DŽevad Galijašević, stručnjak za bezbjednost, u kolumni za portal Pečat pod nazivom "Pisma iz tamnog vilajeta - Poražena država".
DŽevad Galijašević (foto:insajder.ba) -
DŽevad Galijašević (foto:insajder.ba)

Tekst prenosimo u cijelosti:

Da li je namjera Zapada da se težište terorističkih aktivnosti preseli s Bliskog istoka na Balkan i da za to bude optužena Islamska država?

Ovih dana predsjednik SAD Donald Tramp obavijestio je američku i svjetsku javnost da je Islamska država poražena u Siriji. No i kada američka vojska napusti Siriju, nadovezao se predsjednik Erdogan, turska vojska će dovršiti uništavanje Islamske države. Konačno, na skupu koji je organizovao državni sekretar SAD Pompeo, a kome su prisustvovali ministri inostranih poslova zemalja partnera u koaliciji protiv ISIL-a, upućena je poruka da se rat nastavlja. Već narednog dana Tramp je izjavio da je ISIL poražena država bez teritorije.

Trampov optimizam

Da ISIL još nije ni blizu poraza tvrde stručnjaci iz američke obavještajne službe. Prošle nedjelje je organizacija International Center for the Study of Violent Extremism (ICSVE) intervjuisala 18 ISIL-ovih članova koje je držala Kurdska jedinica narodne zaštite (YPG) bliska američkim koalicijskim snagama u Siriji. Dvoje intervjuisanih bili su bivši članovi ISIL-ove obavještajne službe poznate kao "emni", piše "Daily Beast". Ono što je rečeno teško da može opravdati Trampov optimizam.

Činjenica je da ISIL nije uništen, a pogotovo nije u Bosni i Hercegovini, ni kao organizacija ni kao ideja, koja ovdje ima i svoje prosperitetne verzije i interpretacije u političkom nasljeđu Alije Izetbegovića. Јasno je da je ideja i organizacija Islamske države, u prošlom vremenu, na Bliskom istoku, bila potrebna i korisna američkoj strategiji razaranja islamskog svijeta i "obuzdavanja" Rusije. Ovakav pristup je bio vidljiv kada su Amerikanci odlučili da ubiju Osamu bin Ladena i naprave čvrsti savez sa Al Kaidom, koja je danas poslušna teroristička organizacija u funkciji američkih i izraelskih interesa. Upravo takva Islamska država trebala je Americi - kao kooperativni izvor straha širom svijeta.

U ime Islamske države uglavnom su se oglašavali propagandni i obavještajni magazini na engleskom, francuskom i turskom jeziku.

Magazin "Rumiyah", koji se štampao i distribuirao i u elektronskoj formi, "tajnim kanalima" je dospijevao u javnost. Malo je poznato da je ovaj časopis stvoren u Londonu, pisan na engleskom jeziku uz propagandnu matricu da se prevodi na deset jezika, mada je tek ponekad prevođen na vrlo loš "moderni standardni arapski jezik" koji DAEŠ nikada nije koristio. Čak i posljednji, deseti broj, s naslovnicom "DŽihad u Istočnoj Aziji" i intervjuom sa navodnim komandantom DAEŠ-a sa Filipina i fotografijama "Rambo džihadista", govori samo o engleskom plagijatu "Dar al Islama", objavljivanog u Parizu na francuskom jeziku, i "Konstantiniyye" objavljivane u Istanbulu na turskom jeziku.

Uz objave Hajat produkcije iz Turske i "preuzimanja odgovornosti" u ime raznih magazina i portala, vješto je stvarana slika čudovišta i glavne prijetnje svjetskom miru, ali i prividne borbe zapadnih saveznika protiv njega. Na sličan način zapadna "pamet" se i na Zapadnom Balkanu oglašavala u ime Islamske države u regionalnom izdanju magazina "Rumiyah", inače nepostojećem, sa naslovom: "Krv za neprijatelje, med za prijatelje", koji neodoljivo asocira na propagandni film Andželine DŽoli.

Poziv na ubijanje

U ovom jedinstvenom pozivu na ubijanje hrišćana, Srba i Hrvata, nazire se namjera da se težište terorističkih aktivnosti preseli sa Bliskog istoka na Balkan i da za to bude optužena Islamska država. Kada se analiziraju ti zapadni pristupi, uvredljiva postaje površna propaganda o idejama, pojavama, organizacijama i državama. Sve velike geopolitičke podjele i sukobi, jednako kao površna i prljava propaganda, vidljivi su bili i u BiH, kroz odnos Al Kaide i DAEŠ-a.

Naime, prvi Zavahirijev vojnik na Balkanu, koji od 2013. ratuje za Nusra front Nusret Imamović je u svom "Svjedočenju o fitni u Siriji", objavljenom 13. avgusta 2014, u ime svih "bosanskih muslimana" dao "prisegu" Al Kaidi i Aimanu Zavahiriju te odbacio Islamsku državu i Bagdadija, obrazlažući to vjerskim razlozima. To svjedočenje se može naći na portalu Al Kaide u BiH (http://putvjernika.com/) koji kontrolišu radikalni islamisti iz Maoče.

BiH nije našla za shodno da za Nusretom Imamovićem, putem Interpola raspiše crvenu potjernicu nego je tek objavila "plavu objavu" koja znači samo prikupljanje podataka o licu koje može biti i krivac i svjedok, ali koga ne treba hapsiti. Na stranicama Al Kaidinog internet-glasila vidljivo je da su pod američkom zaštitom i da, štaviše, podržavaju magazine koje izdaje Islamska država u Parizu ("Dar al Islam") iako su ove organizacije u ratu, o čemu svjedoči i pismo Nusreta Imamovića.

Nakon zahtjeva američke vlade, vlasti u Sarajevu razmatraju i mogućnost da preuzmu "svoje" državljane koji su kao pripadnici Islamske države zarobljeni na ratištima u Siriji i trenutno su u zatvorima u toj zemlji.

BiH jesu izvor prijetnje, a razlog tome možemo potražiti u konstantnoj afirmacija Izetbegovićeve politike u Sarajevu.

Izvor: pecat.co.rs