latinica  ћирилица
22/02/2019 |  15:29 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Zvornik: Šta sa starim građevinama koje su postale ruglo grada?

Svega nekoliko mjeseci, malo dobre volje i zajedničke saradnje predstavnika etažnih vlasnika i Gradske uprave, potrebno je da predratne oronule kuće i zgrade dožive transformaciju i restauracijom fasada i krovova povrate prvobitni sjaj. U Zvorniku to nije slučaj, pa su mnoge stare građevine, postale ruglo grada i opasnost po bezbjednost, a jedno od najčešćih pitanja građana jeste - kakva je njihova sudbina?

Višegodišnji apeli Gradske uprave vlasnicima starih objekata da urede svoje objekte, ostali su bezuspješni. Godinama nekoliko desetina trošnih objekata narušava izgled centra grada i bezbjednost prolaznika. Vlasnici nisu željeli pred kameru, ali jesu građani prolaznici koji ističu da bi trebalo nešto preduzeti - ili rušiti ili obnoviti.

Prije nekoliko godina donesena je i odluka kojom se reguliše status ovih objekata, a koja je u skladu sa zakonskim propisima. Osim neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, problem predstavlja i to što je teško stupiti u kontakt sa pojedinim vlasnicima. Za objekte za koje nije mogao biti utvrđen stvarni vlasnik, određeni su pravni zastupnik i vještak građevinske struke koji će donijeti konačnu odluku o njihovoj sudbini.

- Dvije, tri lokacije su nam jako sporne gdje bi trebalo odmah reagovati. Probaćemo još jednom doći do vlasnika tih kuća, a ukoliko ne, pristupićemo njihovom saniranju. Ukoliko bude rješavanja sudskih sporova, mi smo spremni na to, jer prvenstveno nam je cilj bezbjednost naših sugrađana - izjavio je zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović.

Za oronule objekte dvije su mogućnosti - rekonstrukcija ili rušenje. Druga, po svoj prilici slijedi i u slučaju Andraševe vile, objekta starog više od sto godina.