latinica  ћирилица
24/02/2019 |  15:01 ⇒ 19:35 | Autor: SRNA

Lukač: U Srpskoj najvažnije jedinstvo

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas u Prijedoru da je u Srpskoj najvažnije jedinstvo i da svi moraju da se bore za ono što je nacionalni interes.
Prijedor - Dragan Lukač - Foto: SRNA
Prijedor - Dragan LukačFoto: SRNA

- Ono što je nacionalni interes, bez obzira na borbu stranaka i pojedinaca, za to svi moramo da se borimo i tu nema odstupanja - rekao je Lukač u obraćanju na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 25 godina od osnivanja Sedmog odreda Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

On je podsjetio da svaki od devet odreda ove brigade ima svoj dan koji se obilježava, da sama brigada svoj dan obilježava isto kada i MUP, da se ti datumi ne smiju zaboraviti i da se moraju ostaviti mlađim generacijama koje nisu bile u ratu, posebno onima koje nastavljaju putem Specijalne brigade policije.

- Specijalnu antiterorističku jedinicu MUP-a Republike Srpske popunjavamo iz godine u godinu i tu vidim i generacije rođene 1992. i tokom rata i kasnije. Ono što tražim od njih i njihovih komandanata je da moraju znati istoriju Specijalne brigade policije, jer, ako ne znaju svoju istoriju, neće imati sigurnu budućnost. Oni je znaju i lijepo je vidjeti da nas ima ko naslijediti i ko je spreman braniti sve vrijednosti koje smo mi branili - poručio je Lukač.

Ratni komandant Sedmog odreda Specijalne brigade policije Zlatko Brdar rekao je da su borci ovog odreda bili hrabri, odvažni i disciplinovani i da su imali jasan cilj - ostati na svom ognjištu i u miru živjeti u Republici Srpskoj.

- Najteže mi je bilo doći na kućni prag i majci, ocu i porodici reći da im je poginuo sin. Trajno su zapisana i neizbirisiva imena tih sinova i spomenik smo im podigli odmah 1996. godine, među prvima u Republici Srpskoj. Јedna smo od najorganizovanijih jedinica u Srpskoj, jedinstvena i složna u ratu i u miru i kod nas riječ čast nije zaboravljena - poručio je Brdar.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić rekao je da je čast obratiti se najelitnijim borcima i da to govori iz vlastitog iskustva, iz nebrojanih zajedničkih bitaka i iz svega što je lično doživio.

- Mi smo se borili da sačuvamo narod i srpsku teritoriju i stvorimo Republiku Srpsku. I uspjeli smo u tome u najvećem procentu, imajući u vidu omjere u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Borili smo se da u ovoj državi živi narod, a ne da iz nje odlazi i zato šaljemo poruke svima koji donose odluke, naročito Vladi Republike Srpske, da preduzeme sve mjere da zadrži narod u miru. U suprotnom, to nam istorija ne bi oprostila - poručio je Savčić.

On je članove BORS-a pozvao da budu svjesni pritisaka kojima je ova populacija i organizacija izložena sa mnogih strana.

- Mnogi zaboravljaju da smo mi nevladina organizacija. Neki bi htjeli da od nas naprave antivladinu, drugi antiopozicionu organizaciju, a mi nismo ni jedno ni drugo. Mi treba da budemo korektivni faktor za pitanja od vitalnog intersa za Republiku Srspku i podjele među nama nisu dobre. Uvjeren sam da je jedinstvo policije i vojske bilo presudno u ratu, kao što je danas presudno jedinstvo unutar BORS-a - dodao je Savčić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da su i Specijalna brigada policije i Sedmi odred igrali veliku ulogu u sadejstvu sa borcima Vojske Republike Srpske u odbrani, kako teritorije Srpske, tako posebno u odbrani Prijedora.

Svečanoj akademiji prethodili su parastos u Crkvi Svete Trojice u Prijedoru i polaganje vijenaca na centralni spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata "Za krst časni", dok su sinoć promovisane knjige "Na braniku otadžbine" Saše Nikolića sa Pala i trilogija "Јanjičar", "Ustanik" i "Četnik" autora Saše Edija Đorđevića iz Smedereva.

Sedmi odred Specijalne brigade MUP-a Srpske formiran je 22. februara 1994. godine i učestvovao je u borbenim dejstvima u zonama odgovornosti svih šest korpusa Vojske Republike Srpske. U ratu je poginulo 114 pripadnika Specijalne brigade MUP-a Srpske, među kojima i šest pripadnika Sedmog odreda.

Specijalna brigada ovjenčana je najvišim odlikovanjima Srpske kao što su Oreden Nemanjića, Medalja Petra Mrkonjića i Orden Njegoša prvog reda.

Povezane vijesti:

Lukač na obilježavanju 25 godina 7. Odreda Specijalne brigade policije