latinica  ћирилица
24/02/2019 |  16:06 ⇒ 25/02/2019 | 09:20 | Autor: RTRS

Trebinje: Saniran dio šteta na objektima

Dan poslije orkanskih udara vjetra u Trebinju, saniran je dio šteta na objektima i gradskom zelenilu. Smirili su se i udari vjetra. Tek od sutra najavljeno je raščišćavanje i sanacija objekta zatvorenog gradskog bazena, na kome je, prema neslužbenim procjenama, šteta višemilionska. Od sutra će početi intenzivan rad i gradske komisije za procjenu štete.

Od juče, više od stotinu ljudi iz gradskih preduzeća angažovano je na raščišćavanju i uklanjanju palog drveća i kabastog materijala. Stradala su višedecenijska stabla.

- Uklanjamo palo drveće, ima ga dosta, ne pamtim ovakav vjetar - kaže Spaso Ratković, Komunalno preduzeće Trebinje.

Tamo gdje je bilo moguće, sanirani su privredni i trgovački objekti. Prioritet im je zaštita zaposlenih i materijalne imovine.

- Privremeno smo sanirali objekat, juče nije radio, vjetar nam je ovdje odnio desetak panela, i tamo pored ceste, bilo je grozno, ovo je drugi put da se to dešava, i sada je gore nego prvi - naglašava Siniša Šijaković, šef poslovnice BEST u Trebinju.

Simo Topalović, iz naselja Gučina, kao i veći broj Trebinjaca, do daljnjeg će posmatrati oštećenja na krovu kuće.

Vjetar je polomio više desetina komada crijepa. Ne namjerava sam da popravlja.

Štab za vanredne situacije, preko Centra za obavještavanje, dobio je više od 500 poziva za prijavu oštećenja, na više od 150 lokacija. Manja oštećenja vlasnici su sanrali sami, a u saniranju većih oštećenja pomoći će Grad.

- Imamo komunikacije sa mjesnim zajednicama koje evidentiraju svaku nastalu štetu, nema razloga kao Grad da je ne obuhvatimo, ili uz pomoć Republike da pokušamo pomoći kako bi građani lakše izašli iz problema - rekao je Mirko Ćurić, v.d. gradonačelnika Trebinja i komandant Štaba za vanredne situacije.

Osim pojedinačnih kvarova na niskonaponskoj mreži, snabdijevanje stanovništva strujom je stabilno.

Prioritetni subjekti i oko 25 odsto potrošača u Nevesinju, naizmjenično, imaju električnu energiju, iz pravca Berkovića.

U funkciju je stavljen gradilišni dalekovod HE Dabar, dok ne budu podignuta dva dalekovodna stuba iz pravca Mostara.

Najveće štete orkanski vjetar pričinio je na gradskom bazenu u izgradnji.

Vrijednost investicije veća je od deset miliona KM, a raščišćavanje i sanacija očekuju se od sutra.