latinica  ћирилица
24/02/2019 |  16:15 ⇒ 25/02/2019 | 08:04 | Autor: RTRS

Trebava traži priključak na koridor 5C

Do kraja marta kod Doboja počinje gradnja prvih kilometara autoputa koridora 5C.

Stanovnici Trebave traže priključak na ovaj autoput na desnoj strani rijeke Bosne, o čemu su upoznali i nadležne u preduzeću Autoputevi Republike Srpske.

Inicijativa je potekla od mještana mjesnih zajednica Bušletić i Tovira na čijem području se gradi petlja i autoput, ali bi priključak na koridor 5C, sa regionalnog puta Doboj-Modriča, koristio stanovnicima 14 mjesnih zajednica Trebave.

Mještanin Branko Јoksimović kaže da očekuju da u martu počnu radovi na dionici od šest kilometara i dvije petlje, a ovdašnji stanovnici imaju interes da priključak na autoputu bude sa desne strane obale Bosne.

Vojo Јovanović iz Kožuhe ističe da je izgradnja autoputa šansa i da stanovnici ostanu na ovim prostorima, jer bez toga  nema ni opstanka naroda.

Priključak na koridor 5C projektom je predviđen u Podnovlju na lijevoj strani Bosne, ali to nije rješenje za stanovnike trebavskih naselja. Ako dođe do dogovora, priključak bi mogao da se gradi na potezu od Tovire do Kožuha.

- Mi smatramo, a vjerujemo da će i studije to pokazati, da je opravdano da se izgradi jedna petlja na sredini od Doboja do Modriče, gdje bi se obezbijedio ovaj priključak i direktni spoj desne obale Bosne i trebavskih sela s autoputem - kaže Dušan Topić, direktor Autoputeva Republike Srpske.

Grad Doboj pružiće punu podršku da bi priključak na autoput bio izgrađen.

Boris Јerinić, gradonačelnik Doboja, kaže da su obaveze grada da inicira da se u javnu raspravu uvrsti da zajedno sa Autoputevima nađu idejno rješenje gdje bi to bilo najpraktičnije, jer ima jedan tehnički problem, a to je prelazak preko  željezničke pruge.

Gradnja dionice autoputa 5C od šest kilometara od Tovire do Kostajnice počinje u martu, a novac je obezbijeđen. Dio je koridora od 46,6 kilometara koji prolazi kroz Republiku Srpsku.

- Radimo na obezbjeđenju novca dalje od Kostajnice do granice sa FBiH do Putnikovog Brda, a sjeverni dio od Tovire do Vukosavlja i dalje prema Brčkom i Bijeljini. Tu se već pregovara sa više partnera i tražimo najpovoljniji finansijski model za finansiranje - naveo je Topić.

Na Trebavi živi oko 15.000 stanovnika, a priključak na autoput koridor 5C, značio bi, kažu, mnogo ne samo za njih već i za grad Doboj.