latinica  ћирилица
24/02/2019 |  16:48 | Autor: SRNA

Podrška Demokratskom frontu u Crnoj Gori

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta podržao je zahtjeve Demokratskog fronta u borbi za prava srpskog naroda u Crnoj Gori gdje se "sprovodi diskriminacija Srba i ugrožavaju njihova osnovna prava".
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta smatra da Srbi u Crnoj Gori treba da dobiti status konstitutivnog naroda, a srpski jezik treba da postane službeni jezik.

Prema njegovim riječima, potrebno je da se obezbijedi proporcionalno zapošljavanje Srba, jer ih u državnoj upravi radi svega oko sedam odsto, a prema popisu ih je trećina.

Srbi u Crnoj Gori nemaju nikakav status, jer nisu ni manjina ni konstitutivan narod i ne mogu da učestvuju u vlasti. Srpskim jezikom govori najveći procenat građana Crne Gore, ali on u Ustavu nije službeni, već se tretira kao jezik drugog reda, naveo je Linta u saopštenju.

On je dodao da to potvrđuje porazna činjenica da je srpski jezik u suštini izbačen iz osnovnih i srednjih škola, kao i iz nastavnih planova i programa.

Linta je istakao da su Srbi u Crnoj Gori procentualno brojniji od Albanaca u Makedoniji koji imaju sva prava, kao i da su Albanci u Makedoniji konstitutivan narod i da se bez njih ne može formirati vlast.