latinica  ћирилица
24/02/2019 |  16:54 | Autor: TANЈUG

Hodžaj: Dijalog moguć u martu, dogovor do sredine godine

Ako se u martu, aprilu i maju bude dovoljno pregovaralo, postojaće okvir koji će omogućiti da se do sredine godine postigne dogovor, rekao ministar spoljnih poslova samoproglašenog kosova Enver Hodžaj.
Enver Hodžaj (Foto: D.Milenković/RAS Srbija) -
Enver Hodžaj (Foto: D.Milenković/RAS Srbija)

Hodžaj je za bečki Standard izjavio da je moguće da Priština i Beograd još u toku ove godine postignu dogovor.

- U martu će biti održan prvi sastanak, ali to ne zavisi samo od nas, već i od mogućnosti šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da okupi dvije delegacije - istakao je Hodžaj.

Na pitanje da li će Priština ukinuti takse, zbog kojih Beograd ne želi da nastavi dijalog, Hodžaj je izbjegao odgovor, rekavši da je Priština veoma zainteresovana da ima "zajedničku poziciju" i da se "razvije tempo", kako bi se pregovaralo sa Beogradom.

- Najprije će biti održano oko pet sastanaka u Briselu, a potom će predsjednici, predsjednici skupština, premijeri i ministri spoljnih poslova da se sastanu na jednoj konferenciji - rekao je Hodžaj iznoseći mogući scenario.

Upitan da li će ta konferencija biti održana u Vašingtonu, Hodžaj je napomenuo da to zavisi od Brisela i Amerikanaca.

Prema njegovim riječima, briselski dijalog je platforma za normalizaciju odnosa, ali je za Prištinu važno međusobno priznanje i članstvo u UN.

Na pitanje da li očekuje da će Rusija i Kina dati pristanak u Savjetu bezbjednosti UN, on je ukazao da je ruska politika do sada tvrdila da ne priznaje Kosovo zbog Srbije, što znači da, ako bude bilo dogovora sa kojim se slaže Beograd, Rusija pravno, politički i moralno neće više imati ništa protiv, a to, dodao je, važi i za Kinu.

- Mi ćemo sporazum potpisati tek kada vidimo da postoji podrška u Savjetu bezbjednosti UN. Za to moraju postojati garancije. Ako dogovor podrže samo skupštine u Srbiji i na Kosovu, to je nedovoljno - kaže on.

Uvjeren je da sve to može da se ostvari još u toku ove godine. Podvukao je da je put Srbije u EU vezan za normalizaciju odnosa sa Prištinom.