latinica  ћирилица
05/03/2019 |  09:58 ⇒ 16/04/2019 | 09:36 | Autor: RTRS

Poslanici Parlamenta Srpske razmotrili više izvještaja

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatrali su Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2017. godinu. Prethodno, na dnevnom redu bio je Izvještaj Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Srpske za 2017.godinu i Izvještaj Komisije za žalbe za isti period.

Narodna skupština Republike Srpske nastaviće započetu raspravu o Izvještaju o radu VSTS BiH za 2017. godinu. Pred poslanicima će biti i Izvještaj o radu Pravobranilaštva Srpske za 2017. godinu kao i Informacija o predlaganju člana u Regulatornu komisiju za električnu energiju iz Republike Srpske.

Na dnevnom redu su i Prijedlozi prostornog plana područja posebne namjene "Aerodrom" Banjaluka i Zaključak u vezi sa uvođenjem besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Srpskoj.

Po okončanju ove sjednice, trebalo bi da počne i treća redovna sjednica.

Pregled dana:

22.20 - Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ranka Perić Romić rekla je večeras tokom rasprave o Godišnjem izvještaju VSTS BiH za 2017. godinu, da su Srbi ubjedljivo najviše optuženi, procesuirani i presuđeni za ratne zločine u proteklom ratu u BiH, u odnosu na druga dva naroda.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić smatra neprihvatljivim da u Republici Srpskoj pojedini privredni sporovi i stečajni postupci u Republici Srpskoj traju godinama

21.40 - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je večeras u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je cilj VSTS-a usklađivanje pravosuđa BiH sa evropskim standardima.

Obrazlažući izvještaj VSTS-a za 2017. godinu, Tegeltija je rekao da je VSTS ostao dosljedan svojoj misiji obezbjeđenja nezavisnog, nepristrasnog i profesionalnog pravosuđa u BiH koje omogućava jednak pristup pravdi i jednakost svih građana pred zakonom. 

20.54 - U 2017. godini uzeto je u rad 238 predmeta, od kojih 32 predmeta na vlastitu inicijativu i 206 na inicijativu nekog fizičkog ili pravnog lica, dok je 89 predmeta urađeno, navodi se u izvještaju Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske.

Komisija za žalbe u izvještajnom periodu za 2017. godinu u sedam slučajeva je prihvatila žalbe i preinačila rješenje Republičke komisije, tako da je ukinula sukob interesa

19.55 - Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Tomica Stojanović predložio je da u Republici Srpskoj bude donesen zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske.

19.15 - Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske uspjela je u sprečavanju sukoba interesa u 77 odsto slučajeva, rekla je predsjednik ove komisije Obrenka Slijepčević.

Obrazlažući izvještaj Komisije o radu u 2017. godini u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Slijepčevićeva je rekla da je u 2017. godini uzeto u rad 238 predmeta, od čega 32 predmeta po vlastitoj inicijativi i 206 na inicijativu nekog fizičkog ili pravnog lica, dok je 89 predmeta urađeno.

18.35 - Glavni revizor Republike Srpske Јovo Radukić poručio je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je ta služba nezavisna i da njeni zaposleni rade u skladu sa najvišim profesionalnim standardima, čineći sve da završavaju svoj posao na najbolji način.
Radukić je istakao da se negativni revizorski izvještaji dostavljaju nadležnom tužilaštvu na postupanje.

- Zahvalio bih poslanicima za diskusiju o izvještajima - rekao je Radukić u završnoj riječi o Godišnjem revizorskom izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za 2018. godinu i izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Srpske o sprovedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Srpske za 2017. godinu.

Narodna skupština razmotrila je danas Godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za 2018. godinu u kome se navodi da su urađene 63 finansijske revizije, od kojih je u segmentu finansijskih izvještaja bilo 25 pozitivnih mišljenja i 38 sa rezervom, dok nije bilo negativnih mišljenja.

Poslanici su razmotrili i izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora o sprovedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Srpske za period 1. januar - 31. decembar 2017. godine, na koji je dato mišljenje sa rezervom.

18.05 - Potpredsjednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da se zalaže za pravnu državu i da će se kao ministar uvijek truditi da niko nema privilegije kada je riječ o plaćanju poreza.

Golićeva je istakla da nadležne institucije imaju instrumente i treba da preduzimaju potrebne radnje u sankcionisanju svih onih za koje se dokaže da su ogrezli u korupciji i kriminalu.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić naveo je da će ta stranka podržati predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića u pogledu svega onog što će donijeti boljitak Srpskoj, ali ne i revizorske izvještaje, jer su, kako je rekao, politički obojeni.

14.48 - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Srpska ima zakonske mogućnosti za borbu protiv korupcije, ali da na tome ne rade dovoljno nadležne institucije, poput sudova i tužilaštava.

14.04 - Potpredsjednica NSRS Željka Stojičić rekla je da su izvještaji Glavne službe za reviziju javnog sektora analitični i da mogu poslužiti institucijama za efektivniji rad i za prijedloge izmjena određenih zakonskih rješenja u narednom periodu.

Poslanik SDS-a Tomica Stojanović je, ocjenjujući revizorske izvještaje, rekao da ne vjeruje da je stanje u društvu idealno i da sve funkcioniše.

- Ne vidimo da iko odgovara za propuste u slučaju kada od revizora dobije negativnu ocjenu ili mišljenje sa rezervom - naveo je Stojanović tokom poslaničke rasprave o godišnjem revizorskom izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Srpske za 2018. godinu, kao i izvještaju o finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Srpske za 2017. godinu.

Njegov stranački kolega Zoran Vidić rekao je da Glavna služba za reviziju ima toliki značaj da bi trebalo da kontroliše izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast, ali da je nenormalno da, uprkos brojnim propustima, niko nije dobio negativan izvještaj.

12.50 - U godišnjem revizorskom izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za 2018. godinu navodi se da su urađene 63 finansijske revizije, među kojima je u segmentu finansijskih izvještaja bilo 25 pozitivnih mišljenja i 38 sa rezervom, dok nije bilo negativnih mišljenja.

Glavni revizor Јovo Radukić naveo je da je 38 revizija bilo kod pojedinačnih budžetskih korisnika, četiri u fondovima socijalne zaštite, 11 u jedinicama lokalne samouprave, šest u javnim ustanovama, tri kod javnih preduzeća i finansijska revizija Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike prihoda budžeta Republike Srpske za 2017. godinu.

- U segmentu usklađenosti bilo je 30 pozitivnih revizorskih mišljenja i 33 mišljenja sa rezervo - rekao je Radukić predstavljajući ovaj izvještaj.

On je naveo da je u okviru izdatih revizijskih izvještaja Glavna služba za reviziju dala ukupno 473 preporuke, od kojih 269 u vezi sa otklanjanjem nepravilnosti i grešaka uočenih u finansijskim izvještajima i 204 za otklanjanje uzroka neusklađenosti poslovanja.

Predstavljajući izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o sprovedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Republike Srpske za 2017. godinu, Radukić je rekao da je dato mišljenje sa rezervom.

U izvještaju se navodi da je iskazani budžetski suficit u PIB-u /periodični izvještaj o izvršenju budžeta/ i u PIF-u /periodični izvještaj o izvršenju po računovodstvenim fondovima/ potrebno korigovati.

U tom dokumentu se ističe da iskazani budžetski suficit tekućeg perioda u PIB-u od 174.158.283 KM treba umanjiti za najmanje 16.142.293 KM.

Riječ je o umanjenju na osnovu ukalkulisanih obaveza u okviru rashoda obračunskog karaktera za koje nisu postojala raspoloživa budžetska sredstva u prošloj godini po osnovu obračunatog boračkog dodatka za 2017. godinu u iznosu od 11.999.004 KM, rashoda po osnovu odlikovanja u iznosu od 3.561.788 KM i naknada za lična primanja institucija pravosuđa u iznosu od 147.119 KM.

Tu su i ostali manje iskazani rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu u iznosu od 1.808.405 KM i manje iskazani budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu u iznosu od 1.374.023 KM kod ostalih budžetskih korisnika.

12.20 - Fiskalni savjet biće nezavisan organ i u svom radu će prihvatiti sve korisne savjete narodnih poslanika, poručio je predsjednik ovog tijela Milenko Krajišnik.

- Bavićemo se i javnim preduzećima u Republici Srpskoj jer je to neophodno - istakao je Krajišnik u završnoj riječi tokom skupštinske rasprave o izvještaju o radu Fiskalnog savjeta.

Šef Poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić smatra da je ovaj izvještaj neprimjeren, ali da Fiskalni savjet nije odgovoran zato što ovaj izvješaj kasni, već da je neodgovorna skupštinska služba.

Poslanik SDS-a Zoran Vidić smatra da se u Republici Srpskoj ne sprovodi Zakon o fiskalnoj odgovornosti, posebno fondovi i načelnici jedinica lokalne samouprave.

11.00 - Fiskalni savjet Republike Srpske obavio je funkcije i zadatke koje su mu zakonom stavljene u odgovornost i nadležnost u periodu od 11. avgusta do 31. decembra 2017. godine, rekao je predsjednik ovog savjeta Milenko Krajišnik.

On je, obrazlažući Izvještaj o radu Fiskalnog savjeta, naveo je da su se najznačajnije aktivnosti odnosile na davanje mišljenja na dugoročni plan za izmirenje prenesenih obaveza iz prethodnih perioda koje su podnosile jedinice lokalne samouprave, Fond zdravstvenog osiguranja i Јavni fond za dječiju zaštitu.

Krajišnik je napomenuo da je Fiskalni savjet analizirao i dao mišljenje na Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2018-2020. godine i Prijedlog budžeta Republike Srpske za prošlu godinu.

On kaže da je Fiskalni savjet Republike Srpske u prošloj godini obavio sve planirane zadatke i aktivnosti.