latinica  ћирилица
07/03/2019 |  19:01 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

U Sudu BiH nastavljeno suđenje za ratni zločin na Čemernu

U Sudu BiH nastavljeno je suđenje komandantima i pripadnicima Teritorijalne odbrane i aktivnog, i rezervnog sastava policije tzv. Republike BiH, zbog ratnog zločina u selu Čemerno, kod Ilijaša. Pod mjerama zaštite, svjedočio je njihov saborac.

Sudnica broj 6 Suda BiH sve češće u predmetu "Čemerno" podsjeća na cirkusku šatru. I prije nego je svjedok i saborac optuženih stigao u sudnicu, advokati su organizovano pokušali da ga diskredituju. Tražili su da prvo bude podgvrgnut psihijatrijskom vještačenju, potom su tvrdili da je u alkoholisanom stanju, "znali" su da je veći dio prethodne noći proveo u ugostiteljskom objektu...

A kako su znali - sudsko vijeće, predvođeno predsjedavajućim Halilom Lagumdžijom, namjerno ili slučajno, propustilo je da utvrdi. Ispostavilo se, ipak, da je svjedok "I", psiho-fizički sposoban za svjedočenje. Ali i zaboravan. Advokati, njih 12, u svojim istupima, bili su još agresivniji. Prigovarali su, pravu podučavali i Vijeće i tužioca, a svjedoku, po zanimanju moleru, mimo zakona sugerisali odgovore i neprimjereno komentarisali....

Otuženi Nehru Ganić ustvrdio je kako je svjedok pomiješao akcije na Čemernu, te da na predmetnoj, 10. juna ni učestvovao nije! I bio je to izgovor svjedoku za naprasni gubitak memorije.

Prethodno, međutim u sudnici, prije toga, 2017. godine u detaljnom iskazu inspektorima SIPE, a u međuvremenu i postupajućem tužiocu, objašnjavao je kako su se brezanski i kakanjski teritorijlaci za napad na Čemerno pripremali. Kako su u selo stigli – on u grupi sa optuženim Sikirama te Rešadom Šehićem. Kako su se u polukružnu linijsku formaciju rasporedili, pucali...kako je on bio naoružan mitraljezom...citirao i razgovor vodiča sa pretpostavljenim mu Teufikom Turudićem.

No nakon isprovocirane naprasne "amnezije", a pritisnut ranije izrečenim, svjedok se ponovo "sjetio", ali samo djelimično. Ovaj put ustvrdio je kako je ipak, u napadu učestvovao. Sa saborcima 15-ak minuta “malo” po selu pucao, a onda se svi povukli prema Mahmutovića rijeci. Naprasno se “sjetio” i da su dva ranija iskaza bila “iznuđena”. I to se desilo nakon što su advokati tražili da se u sudnici poimenice saslušaju inspektori SIPE koji su u istrazi saslušavali svjedoka.

Treba li reći da je opet prethodno, svjedok tvrdio i kako niko, pa ni inspektori SIPE, nisu vršili pritisak. Kako je, što zakon i nalaže, dati iskaz pročitao inspektorima. I potpisao! Čak je i svoj potpis u sudnici prepoznao! Zbog ovog “poigravanja” pravom i pravdom inspektori će vjerovatno sjesti na klupu za svjedoke, jer to je tražila odbrana.

Tužioca Vladimira Simovića, međutim sudija Lagumdžija i koleginice Minka Kreho i Željka Marenić, prekinuli su u ispitivanju svjedoka i to baš u trenutku kada je trebao da govori kako su pobili Srbe koji su im se na Čemernu predali!

Vrhunac pravničkog sunovarata desio se, ipak, na kraju ročišta. Ono što je tužiocu Vijeće zabranilo, dozvoliće već sljedeći put advokatima – da svjedoka detaljno ispitaju! Ali tek za 15 dana! Ročište najavljeno za sljedeći četvrtak prolongirano je jer šesti optuženi Haris Sikira, inače vozač kamiona, "ima turu za Njemačku"!