latinica  ћирилица
11/03/2019 |  14:40 ⇒ 20:28 | Autor: SRNA

Višković: Usvajanjem zakona o igrama na sreću ojačaće se budžet

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je interes Srpske da usvajanjem zakona o igrama na sreću zakonski uredi ovu oblast i obezbijedi više novca u budžetu.

On je podsjetio da je Republika Srpska jedina u okruženju koja nije promijenila taj zakon, te da je Federacija BiH to uradila prije više od dvije godine i da je, sa manje prihoda nego što ima Republika Srpska u ovom momentu, "otišla" na prihod veći do 150 miliona KM.

- Republika Srpska ima svoj interes, a priređivači igara na sreću svoj. Interes Srpske je da poveća prihode u budžetu iz sfere igara na sreću - rekao je Višković na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da se ovaj zakon nalazi u hitnoj proceduri i da bio bi srećan da je usvojen na sjednici Narodne skupštine prije nekoliko dana, jer svako čekanje omogućava lobistima da potežu svoje veze.

- Ogroman novac je u opticaju, ogroman novac se preliva u privatne džepove i neko to štiti da tako i ostane. Postoje priređivači kojima za pet dana ističu licence i više su nego zainteresovani da izlobiraju da rasprava traje narednih pet dana kako bi produžili licencu po starom zakonu - naglasio je premijer Srpske.

Višković je poručio da je njegov cilj zaštita interesa Republike Srpske i da obezbijedi što više novca u budžetu, kako bi se mogle finansirati mnoge druge preče stvari.

- Vidio sam do sada da se svi zahtjevi odnose na rashodovnu stranu, a nikad niko nije predložio kako da se poveća prihodovna strana. Јedini, u ovom momentu, realan prihod je u igrama na sreću i nadam se da će zakon sutra biti usvojen - istakao je Višković.

On je poručio da je ovo prilika i opoziciji da glasa za taj zakon, jer tvrdi da to aktuelna vlast "nekome priprema".

- Zakon je po hitnoj proceduri, a svi amandmani koji će unaprijediti ovaj zakon biće usvojen bez obzira od koga dolaze - naveo je Višković.

Komentarišući najavu protesta priređivača na igru, Višković je rekao da to nema veza sa njihovom ugroženošću.

- Pročitao sam da ćemo izgubiti 60 miliona KM, 15.000 radnih mjesta. U budžet Republike Srpske za ovu godinu od igara na sreću planirano je 27 miliona KM, pa ne znam kako ćemo izgubiti 60 miliona. Kako je ugroženo 15.000 radnih mjesta kada u toj industriji ima 2.300 radnih mjesta - upitao je Višković.

On je rekao da je moguće da je u toj industriji zaposleno 15.000 radnika, ali da, u tom slučaju, onda njih 13.000 rade na crno.

Razmatranjem Prijedloga zakona o igrama na sreću, po hitnom postupku, sutra će u Banjaluci biti nastavljena 3. redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Zakon je, nakon što je na inicijativu Vlade naknadno uvršten u dnevni red ovog zasjedanja, izazvao burnu raspravu i oprečne stavove opozicije i predstavnika vlasti u prvom dijelu sjednice.