latinica  ћирилица
12/03/2019 |  14:39 ⇒ 16:47 | Autor: SRNA

Rajilić: Na terenu i dalje poteškoće u primjeni Zakona

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić rekla je Srni da u postupku priznavanja statusa i prava žrtva ratne torture u Republici Srpskoj i dalje na terenu ima poteškoća.
Božica Živković Rajilić - Foto: RTRS
Božica Živković RajilićFoto: RTRS

- Udruženje nastoji da svaka žrtva dobije status i pravo i da Zakon o žrtvama ratne torture ne bude samo mrtvo slovo na papiru - rekla je Rajilićeva.

Ona je navela da u Udruženje svakodnevno pristižu žalbe o problemima u ostvarenju prava žrtava prema Zakonu o žrtvama ratne torture.

- Pritužbe se odnose na grubo ophođenje prema žrtvama od strane šalterskih službenika, na nepoštovanje procedure propisane zakonom, na sporost u radu. Neke žrtve predale su zahtjev u oktobru 2018. godine, a nikakvog odgovora nema već duže od pet mjeseci - istakla je Rajilićeva.

Navela je da neki šalterski službenici zahtijevaju od žrtava da traže podatke i na nivou BiH, iako to ne predviđa Zakon, zatim ne traže mišljenja od organizacija kojoj članica pripada i ne poštuju podatke.

Rajilićeva je rekla da postoje drastični slučajevi gdje žena žrtva koja je višestruki haški svjedok, sa više puta ponavljanim izjavama inspektoru o preživljenoj torturi i gubitku djeteta kao posljedici torture, dobija negativno rješenje jer je imala invalidninu prema Zakonu o civilnim žrtvama rata.

- Nije primijenjen član 39 Zakona prema kome se odlučuje u korist žrtve. Zahtjevi se drže u ladicama po pet mjeseci i onda šalju kao jedinstven spisak, što znači da su u svakom slučaju prekršili zakonske rokove na odgovore u roku od 30 dana - istakla je Rajilićeva.

Rekla je da na zahtjev Udruženja, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske sutra u Tesliću organizuje savjetovanje za predstavnike prvostepenih organa i Udruženja.

Rajilićeva je rekla da će savjetovanju prisustvovati predstavnici Udruženja žena žrtava rata, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, te Saveza logoraša Republike Srpske.

Savjetovanje je zakazano za 9.00 časova u hotelu Kardijal.