latinica  ћирилица
12/03/2019 |  17:11 ⇒ 18:38 | Autor: SRNA

"Bombardovanje Јugoslavije početna tačka svih trenutnih sukoba"

Bombardovanje SR Јugoslavije, koje je 1999. godine izvršio NATO, postalo je početna tačka svih trenutnih sukoba u svijetu, uključujući situaciju u Venecueli, izjavio je Andrej Klimov, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za spoljne poslove pri Savjetu Ruske Federacije.

On je na sjednici radne grupe o zaštiti državnog suvereniteta, održane video-vezom između Moskve i Beograda pod nazivom "20. godišnjica protivzakonite intervencije NATO zemalja u suverenoj Јugoslaviji", podsjetio da se skup održava tačno 20 godina nakon što su se Mađarska, Poljska i Češka pridružile NATO, a Alijansa prvi put nakon Hladnog rata prišla toliko blizu granicama Rusije.

Klimov je rekao da je bombardovanje Јugoslavije, koje je trajalo od 24. marta do 10. juna 1999. godine, bio čin podrivanja sporazuma iz Helsinkija, kojima su uspostavljeni principi mirnog međunarodnog poretka u Evropi.

- Naravno, ovaj rat je otvorio Pandorinu kutiju i doveo do raznih promjena u vezi sa prisilnom korekcijom državnih granica. Čak i sada, članice NATO-a pozivaju na vojna rješenja sukoba u zemljama kao što je Venecuela. Sve su to karike lanca započetog događajima prije 20 godina - istakao je Klimov.

Srpski ministar za tehonološke inovacije Nenad Popović izjavio je tokom sjednice da je cilj NATO agresije protiv Srbije bilo otcjepljenje Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije.

- NATO agresija protiv Srbije imala je samo jedan cilj, a to je da otcepi Kosovo od Srbije. Međutim, nisu uspjeli u postizanju to cilja. Kosovo i Metohija je i dalje dio Srbije - naglasio je Popović.

Popović je istakao važnu ulogu Rusije i njenog predsjednika Vladimira Putina u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

- Kosovo će ostati srpsko dok god imamo Ustav i Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti. Zahvaljujući Rusiji, Rezolucija 1244 je ostala na snazi, a lažna država Kosovo i pored svih pritisaka pojedinih zapadnih zemalja, nije primljena u UN, Unesko i Interpol - rekao je Popović.

Srpski ministar podsjetio je da se 90 odsto građana Srbije protivi pristupanju Sjeveroatlantskom savezu.

- Nastavljamo sa politikom vojne neutralnosti. Naša zemlja nikada neće postati članica NATO-a - kaže Popović.

NATO je započeo vojnu kampanju protiv SR Јugoslavije 24. marta 1999. godine, a Alijansa je tvrdila da je njen cilj navodno "sprječavanje genocida nad albanskim stanovništvom na Kosovu", piše TASS.

Vojni stručnjaci kažu da je tokom operacije ispaljeno 3.000 krstarećih raketa, a bačeno je 80.000 tona raznih bombi, uključujući kasetnu municiju i punjenja sa osiromašenim uranijumom.

Srbija procjenjuje da je tokom kampanje poginulo između 3.500 i 4.000 ljudi i da je 10.000 njih ranjeno, te da su dvije trećine njih civili.

Šteta nanesena tokom bombardovanja Јugoslavije procjenjuje se na stotinu milijardi dolara.