latinica  ћирилица
12/03/2019 |  18:28 ⇒ 19:59 | Autor: TANЈUG

Haradinaj iznenađen

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj potvrdio je aktivnost "kosovske policije", ali je rekao da je ona ista na cijeloj teritoriji Kosova i da nije usmjerena protiv Srba.

Policija je tu da bi se građani samoproglašenog Kosova osjećali slobodno u, kako je rekao, svojoj zemlji.

Haradinaj je na konferenciji za novinare, nakon sjednice Vlade samoproglašenog Kosova rekao da je tokom proteklih susreta sa zvaničnicima SAD i Njemačke iznesen jasan stav da je nastavak dijaloga sa Beogradom neophodan, a da su problem nametnute takse uvećane za 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

- Dijalog treba nastaviti, takse su prepreka i teba ih ukinuti - rekao je Haradinaj i dodao da je to rezime sastanaka koje je imao sa dvojicom ključnih savjetnika njemačke kancelarke Angele Merkel juče u Prištini, kao i ranije sa američkim zvaničnikom Dejvidom Hejlom.

On je rekao da nema razlike po tom pitanju ni u stavu Velike Britanije.

Svjestan je, kazao je, da blokada dijaloga ima posljedice za Prištinu, ali tvrdi da međunarodna zajednica vrši pritisak, tetirajući Prištinu kao žrtvu.

- Nisam tražio garanciju za sporazum. Vjerujem Americi. Tražimo sporazum sa svim njegovim elementima, pa i kada je riječ o ekonomskim i pitanjima slobodne trgovine. Mi ne blokiramo dijalog, zapamtite... Srbi su ti koji su rekli da bez ukidanje taksi dijaloga neće biti - naveo je.

Iznenađen je, kazao je, reakcijom Beograda na platformu koju je usvojio parlament samoproglašenog Kosova.

Po pitanju ukidanja taksi, dodao je, njegov stav se razlikuje u odnosu na stavove Hašima Tačija i Kadri Veseijijaa, ali su oni, kaže, jedinstveni kada je riječ o platformi dijalog.

- Ne može se reći da Kosovo ne govori jednim glasom. Imamo delegaciju koja je izglasana po zakonu i to je jedinstvo Kosova. Mi smo spremni za dijalog i spremni smo da čekamo - rekao je Haradinaj.