latinica  ћирилица
12/03/2019 |  19:01 ⇒ 22:48 | Autor: RTRS

Nastavljeno stranačko zapošljavanje u zajedničkim institucijama

Uprkos moratorijumu na zapošljavanje prijem novih radnika u zajedničkim institucijama BiH nastavlja se nesmanjenim tempom. Tako je i u posljednjem broju Službenog glasnika BiH objavljena Odluka Savjeta ministara o novom zapošljavanju još 30 radnika, u Službi za zajedničke poslove BiH.

Tehnički mandat Denisa Zvizdića i njegovih ministara obilježen je gomilanjem administracije. Nakon što se 20 službenika, među kojima su funkcioneri SDS-a i PDP-a, "uhljebilo" u bh. ministarstvima i agencijama kojima upravljaju njihove stranačke kolege, posao u zajedničkim institucijama ove godine dobilo je 30 novih radnika u Službi za zajedničke poslove. To zadovoljstvo koštaće građane BiH blizu 600.000 KM.

Savjet ministara donio je Odluku o odobravanju novog zapošljavanja za 30 osoba koje će biti raspoređene u novokupljene objekte kako bi mogli funkcionisati u smislu čuvanja, osiguranja, čistoće, higijene i ugostiteljskih usluga.

Savjet ministara ignoriše sopstvenu odluku, donesenu s početka mandata o zabrani novog zapošljavanje. Objašnjenja da je na snazi moratorijum, ali da mogu pojedinačnim odluka odobriti zaposlenje, kosi se sa zdravim razumom i proklamovanom politikom odlazećeg Savjeta ministara da će smanjivati administraciju.

- Nije logično zapošljavati nove ljudi na kraju mandata. To bi trebalo uraditi na početku, kada se projektuju određene aktivnosti, a zapošljavanja na kraju mandata su upitna. Bitno je istaknuti da javnost nije dobila adekvatno obrazloženje za nova zapošljavanja i da ovdje nije riječ o jednom ili dva mjesta, već 30 novih radnika koji će dodadtno da opterete budžet - kaže Ana Lučić, portparolka Centra civilnih Inicijativa.

Prema podacima Agencije za državnu službu BiH, od početka mandata pa do sredine prošle godine, aktuelna vlast u Sarajevu zaposlila je 319 novih službenika - stručnih saradnika, sekretara, rukovodilaca brojnih bh. agencija i službi. Ako zbrojima i novoprimljene dolazimo do blizu 400 novih bh. "budžetlija". Zanimljivo, odlazeća garnitura masovno raspisuje konkurse baš u periodu dok se ne uspostavi novi Savjet ministara.

- Po svaku cijenu se pokušavaju "ugurati" stranački vojnici, kako bi ostali u radnom odnosu i nakon formiranja novog Savjeta ministara. Dakle, novi Savjet ministara, onog momenta kada bude formiran, vjerovatno će izvršiti reviziju onoga što se u ovom međuperiodu radilo i tu će biti veoma interesatnih saznanja - kaže Aleksandar Vranješ, profesor FPN Banjaluka.

Ukupan broj službenika u zajedničkim institucijama je blizu 4.000. Sa pripadnicima Oružanih snaga i bh. policijskih agencija "armija" budžetskih korisnika na nivou BiH narasla je na više od 22.000, ali tačan broj niko ne zna. A kako će, kada se iz mjeseca u mjesec zapošljavaju novi kadrovi, uglavnom stranački.