latinica  ћирилица
13/03/2019 |  08:55 | Autor: SRNA

Odalović: Ponašanje Prištine autistično

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je da je ponašanje Prištine na političkoj sceni u posljednje vreme autistično, od taksi do platforme.

Odalović je naveo da Priština izbjegava da kaže da su zločini počinjeni nad Srbima i nealbancima ostali nekažnjeni i ni riječju se na to ne osvrće.

Povodom izjave visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini da je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno da /samoproglašeno/ Kosovo ukine takse i da finalni sporazum mora biti u skladu sa međunarodnim pravom, ali i dobiti podršku Savjeta bezbjednosti UN, Odalović je ocijenio da je Mogerinijeva rekla ono što jedino može da se kaže.

- To su u dobroj mjeri praktično pozicije i naših zvaničnika u svim fazama dijaloga i u razgovoru sa međunarodnim predstavnicima - izjavio je Odalović za RTS.

On je podsjetio da je Rezolucija UN 1244 o Kosmetu "živa" i da se ona jedino u Savjetu bezbjednosti UN može promijeniti ili ukinuti.

- To je nešto što moraju svi da znaju - da se bez tog velikog doma u kojem je međunarodna misija dobila mandat da 1999. godine dođe na prostor Kosmeta, ne može ništa ni uraditi - naglasio je Odalović.

Prema njegovim riječima, sve ostalo su dijalozi i nešto što treba raditi da bi se došlo do rješenja koje je kompromisno, prihvatljivo i održivo.

Odalović je ocijenio da prištinsku platformu, nažalost, mnogi međunarodni zvaničnici nisu ozbiljno komentarisali, iako ona šalje poruku da Priština ne želi da traži bilo kakvo kompromisno rješenje i ne želi da učestvuje u dijalogu da dođe do opšteprihvatljivog rješenja.

- Prištinu niko ne treba da doživi ozbiljno da putem ove platforme želi da nađe kompromisno rješenje - dodao je Odalović.

Odalović je naveo da prištinski zvaničnici u svojoj platformi nisu spomenuli "specijalni sud protiv Srba, nego protiv Srbije", te da Priština izbjegava da kaže da su zločini počinjeni nad Srbima i ostalim nealbancima ostali nekažnjeni.

- Zna se da je ta kvazitvorevina o kojoj vodimo dijaloge napravljena na teškim zločinima i na protjerivanju više od 250.000 Srba i ostalih nealbanaca, više od 3.000 ubijenih i nestalih i još nekoliko hiljada onih koje je "OVK" ubila među Albancima, koji su drugačije mislili u odnosu na njih - istakao je on i dodao da to Prištinu isključuje kao ozbiljnog partnera za dijalog na ovim pozicijama.