latinica  ћирилица
13/03/2019 |  10:32 | Autor: SRNA

Dačić: Priština "ubila dijalog" s Beogradom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Priština svojim djelovanjem "ubila dijalog" s Beogradom i izrazio bojazan da bi moglo da im padne na pamet da pokušaju vojno da osvoje sjever Kosova i Metohije.
Ivica Dačić (Foto: Kurir) -
Ivica Dačić (Foto: Kurir)

On je, podsjetivši da je Priština uvela takse na robu Srbije i da nije formirala zajednicu srpskih opština, istakao da tamnošnje vlasti svojom platformom za dijalog sa Beogradom dodatno poništavaju i sam Briselski sporazum.

- Ta platforma za nas nema nikakav značaj, ali je ona pokazatelj da su protiv postizanja bilo kakvog rješenja - rekao je Dačić za "Pink".

Ukazao je da "lebdi kao Damoklov mač" to da vlastima u Prištini "u eri pomućenog političkog razuma" može da padne na pamet da pokušaju da vojno osvoje one dijelove Kosova i Metohije nad kojima nemaju kontrolu, a to je sjeverni dio Kosmeta.

Dačić je rekao da to uvodi u jedan vrtlog sa potpuno neizvjesnim krajem i da predstavlja "veliku opasnost".

- Mi smo svima redom govorili da su ovakvi potez Prištine dokaz da oni ne žele dijalog, već da žele da dobije ne samo cijelo Kosovo kao nezavisnu državu, već i da pripoje nekoliko opština jugu Srbije - naveo je Dačić.

On je podsjetio da su Albancima "s velikim oduševljenjem" slavili pobjedu u opštini Tuzi u Crnoj Gori, ukazavši da to "znači da se u praksi ostvaruje koncept te takozvane velike Albanije".

Dačić je istakao da je svima u interesu da Beograd i Priština postignu kompromis, ponovivši da je Beograd spreman za nastavak dijaloga čim Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije.

Podsetio je da je 13 država povuklo priznanje kosovske nezavisnosti i da će zvanični Beograd nastaviti s aktivnostima u tom smjeru.