latinica  ћирилица
13/03/2019 |  13:08 ⇒ 16:18 | Autor: Nezavisne

Vigemark: Vlast u tehničkom mandatu nije u potpunosti legitimna

Lars Gunar Vigemark, specijalni predstavnik EU za BiH izjavio je da je današnji sastanak sa članovima kolegija Doma naroda BiH održan kako bi naglasili važnost ubrzanja evropskog puta i dodao da nažalost raniji saziv nije pratio dinamiku.
Lars Gunar-Vigemark - Foto: SRNA
Lars Gunar-VigemarkFoto: SRNA

- Za značajnije iskorake na evropskom putu biće potrebno usvojiti cijeli niz zakona, dvije konkretne teme su usaglašavanje poslovnika kojim se omogućuje rad parlamentaraca BiH i parlamentaraca evropskog parlamenta - istakao je Vigemark.

- Iskoristio sam priliku da se ovo pitanje konačno riješi jer to će biti istaknuto u sljedećem mišljenju Evropske komisije - naglasio je Vigemark i doado da je druga tema nastavak provođenja socioekonomskih reformi.

- Ostaje potreba da se nastavi sa provedbom reformi koje omogućavaju nova radna mjesta, smanjenje javne uprave i rješavanje pitanja korupcije - rekao je Vigemark.

Na pitanje kako ocjenjuje dosadašnji tok formiranja vlasti, Vigemark kaže da se nada da će vlast biti formirana što prije jer to je jasno istaknuto u posjeti članova Predsjedništva BIH Briselu.

Rekao je da je potrebno da se u BiH formira i izvršna vlast jer ova u tehničkom mandatu nije u potpunosti legitimna, te da se postavlja i pitanje kome onda dostaviti mišljenje komisije.