latinica  ћирилица
13/03/2019 |  18:52 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Uskoro potpis na principe o formiranju vlasti, o NATO nema saglasnosti

Principi za formiranje Savjeta ministara koje su prošle sedmice usaglašavali lideri tri pobjedničke partije, veoma brzo biće potpisani, potvrdio je lider SNSD-a Milorad Dodik. Iako o NATO integracijama saglasnosti i dalje nema, uvjerenje o konstituisanju bh. izvršne vlasti dijeli i lider SDA Bakir Izetbegović.

Principi rada i djelovanja na papiru ispisani, na bh. političkoj sceni polako postaju trend. Najmanje tri takva "papira", danas su aktuelna. Prvi je Lars Gunar Vigemark uručio Kolegijumu Doma naroda BiH. Na njemu "viđenje" Evropske komisije o nastavku bh. reformskog procesa za integracije u Uniju.

Drugi, u najavi, iz Demokratske fronte, čije je Predsjedništvo trasiralo "bošnjački" koalicioni put sa SDA o formiranju bh. i federalne vlasti. I treća, najinteresantnija "principijelna" prepiska između lidera tri vodeće bh. partije o formiranju Savjeta ministara.

Dogovoreni inicijalni prijedlog odaslao je Bakir Izetbegović. Odgovorili mu Dragan Čović i Milorad Dodik. Uz podsjećanje da nije riječ ni o kakvoj koaliciji ili platformi, predsjednik SNSD-a kaže da taj "papir" potvrđuje privrženost Ustavu i Dejtonskom sporazumu, borbi protiv kriminala, korupcije, terorizma, te nastavak sprovođenja ekonomsko - socijalnih reformi na Evropskom putu.

- Usaglašena su i druga neka pitanja, ali naravno ostalo je pitanje integracija NATO i MAP kao nešto što je sporno. Dakle, mislim da je rješenje da se konstatuje da to pitanje postoji i da postoje naravno ranije doneseni zakoni i donesene strategije, ali isto tako i rezolucije kao što je Rezolucija NSRS o vojnoj neutranosti i da to pitanje treba da ostane na pažnji i da se prilikom donošenja svake od tih odluka uvaže sve tri strane - rekao je Dodik.

Uvjeren je predsjednik SNSD-a i da će uskoro biti održan novi sastanak tri lidera tokom kojeg će i principi djelovanja da budu potpisani.

Bakir Izetbegović je konkretniji - konačan dogovor, a time i preduslovi za formiranje Savjeta ministara - početkom sljedeće sedmice.

- Rekao sam da se radi o malim razlikama, to je jako blizu i ja sam optimista da mi to možemo napraviti u sljedećih par dana. Nemojte previše insistirati, ja vam neću dati precizne odgovore niti ćete potpuno precizne odgovore naći u tom papiru koji ćemo mi napraviti. Dopustite nam svima da spasimo obraz, da nađemo neko rješenje - naglasio je Izetbegović.

"Obraz" Izetbegoviću i SDA u bošnjačkom korpusu "spasava", po svemu sudeći i Demokratska fronta. Nakon višemjesečnih akrobacija - ispružene ruke prema tzv. bh. bloku kao cjelini, pa članicama pojedinačno, pa onda druge prema bloku okupljenom oko SBB-a i Fahrudina Radončića, DF se ponovo predomislio. Željko Komšić ispunjava početnu Izetbegovićevu želju. Za koaliranje sa SDA, Fronta je od juče ponovo spremna. No i oni će "svoje" principe, kažu, ispisivati na papir.

- Taj dokument će biti ograničavajući u smislu nekih naših zahtjeva ili problema koje treba riješiti u BiH. To ne znači da smo mi siguran partner bilo kome, uključujući i SDA - podvukao je generalni sekretar Demokratske fronte Zlatko Miletić.

"Nesigurni" generalni sekretar Fronte i mnogo sigurniji Izetbegović, koji za bošnjačko partnerstvo, osim DF-a, ne isključuje ni druge članice šestočlanog bloka koji je u Sarajevskom kantonu formirao vlast bez SDA.

Da li Izetbegović novim ponudama zaista samo želi "široku" bošnjačku koaliciju za reformske bh. procese kako tvrdi, ili ipak, da na mala vrata ponovo "ušeta" u neprežaljenu sarajevsku vlast iz koje je Blok već "pomeo" gotovo kompletan kadar SDA!? Ili oboje!? A takvi, dvojni, su i prohtjevi Fronte. Budu li dio bh. i federalne vlasti, neće, kaže Miletić, napuštati ni onu u Sarajevskom kantonu.

I dok Sarajevo završava "mozaik", na koji se mjesecima čeka, Brisel poručuje da je BiH na raskršću. Bira između evropskog puta i nastavka okretanja ukrug.

- Možete, naravno, imati vlast u tehničkom mandatu, ali oni ipak nemaju isti legitimitet za saradnju. A nama je za istinsku saradnju potrebno da imamo pravog partnera sa druge strane - istakao je Lars Gunar Vigemark, specijalni predstavnik EU za BiH.

A kada će drugi partner za istinsku saradnju da bude spreman!? Tri vodeća bh. lidera uvjeravaju - do kraja mjeseca!? Pod uslovom, naravno, da se ne pojavi još neka sarajevska "principijelna" prepiska!