latinica  ћирилица
14/03/2019 |  08:53 ⇒ 09:11 | Autor: RTRS

Dnevni list: Agenti OBA-e sa američkim kolegama "češljaju" zatvore i kampove u Siriji i Iraku?

Vlasti u BiH se užurbano pripremaju na transport u zemlju svih državljana zarobljenih u redovima zloglasnog ISIL-a, kao i žena i djece koji se nalaze uglavnom u kampovima po Siriji i Iraku, piše Dnevni list.
Sirija  (Foto:dnevni-list.ba) -
Sirija (Foto:dnevni-list.ba)

Pobjednička koalicija sa Amerikom na čelu je zatražila od svih zemalja da preuzmu svoje zarobljene državljane zaluđene fanatičnom i krvlju natopljenom idejom stvaranja velike tzv. Islamske države na prostoru Sirije i Iraka, a ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak se prošlog mjeseca u ime BiH obavezao da će taj američki zahtjev BiH i ispuniti, navodi se u tekstu.

Savjet ministara je još krajem prošle godine najavilo utemeljenje Koordinacionog tima koje bi bilo zaduženo za "operaciju" povratka i prijema svih zarobljenih držaljana BiH u slomljenom kalifatu.

Pripreme za povratak

Ta bi se "Koordinacija" trebala ovih dana i konačno formalizovati, a u međuvremenu je već započela priprema povratka i obrada zarobljenih državljana BiH i njihovih porodica. Nije to nimalo jednostavan proces i tako priprosta procedura, piše u tekstu.

Svakog zarobljenika mora se lično identificirati, a i veoma je komplikovan prevoz od daleke Sirije do BiH. Kako se saznaje u tajnosti su nedavno na Bliski i Srednji istok otputovali agenti OBA-e u pratnji i uz pomoć američkih špijuna da na licu mjesta izvrše sve obrade i pripreme za povratak nekoliko desetina zarobljenih bh. isilovaca u Sarajevo.

Osim što im treba precizno utvrditi identitet agenti OBA-e imaju vrlo bitnu zadaću razmjene podataka s Amerikancima, Kurdima, Sirijcima i Iračanima o ulozi svakog zarobljenog državljanina BiH u strašnom krvoproliću u Siriji i Iraku, a prije svega se mora vrlo egzaktno provjeriti jesu li ti ljudi možda okrvavili ruke do lakata i možda počinili jezive ratne zločine što je bio ritual i praksa njihove bradate "braće" iz vojske tzv. Islamske države, naglašava Dnevni list.

Krivični zakon u BiH je potpuno jasan. Svi koji će se vratiti u BiH, a dokaže se da su učestvovali na stranom ratištu u borbama za tzv. islamsku državu odmah po slijetanju u sarajevsku zračnu luku će u pratnji policije biti predani pravosuđu BiH i gotovo je sigurno kako će biti osuđeni. Ali, ako agenti OBA-e u svom "češljanju" identiteta i uloge zarobljenika dođu do provjerenih činjenica da su počinili i ratne zločine onda im prijete i dodatno znatno veće kazne. Do kraja ovoga mjeseca bi, kako tvrdi ministar bezbjednosti Dragan Mektić u BiH trebali sletjeti i prvi državljani BiH, privremeni stanari sirijskih i iračkih kazamata.

- Da je otišao raditi, da zaradi novac, da pomogne porodici, pa hajde. On je otišao da ubija nevine ljude. I sada, kad se vrati, neka traži svog Bilala Bosnića, on ima i žene i kuće, neka mu on da sve što mu treba - poručuje Šefik Ćufurović otac zarobljenoga "isilovca" Ibre Ćufurovića sa područja Velike Kladuše koji bi među prvima trebao stići u BiH.

- Što se mene tiče, zaslužio je smrtnu kaznu. On više nije moj sin i meni ne treba. Mogu samo otići ako me Tužilaštvo pozove da budem svjedok protiv njega, ispričaću im sve što sam vama otkrio - otkriva iz dubine duše jezivo tragičnu porodičnu sudbinu otac rastrojenog i "ispranog" mladića.

Početkom februara ove godine Sjedinjene Američke Države pozvale su zemlje širom svijeta da preuzmu svoje državljane, strane borce, ali i žene i djecu. Iz Savjeta evrope je poručeno BiH da će morati primiti natrag sve svoje državljane koji su se borili u redovima ID-a, piše Dnevni list.

Ratni zločini

Militantima u zamišljenom kalifatu pridružilo se oko 40.000 stranih boraca iz 110 zemalja svijeta. Nije poznat tačan broj državljana BiH koji se u ovom trenutku nalaze na području Sirije i Iraka. U  institucijama se optimistično tvrdi da je BiH uspješno razvila mehanizme za prihvat povratnika sa stranih ratišta te da su prvi takvi slučajevi zabilježeni već 2013. godine.

- Dakle, niti se radi o nekom potpuno novom izazovu, niti će povratak biti tako masovan da ga se neće moći kontrolisati. Individualno će se utvrđivati moguća krivična odgovornost svakog od tih povratnika i procjenjivati ima li elemenata za podizanje optužnica. Ono što nedostaje su programi za rehabilitaciju i reintegraciju povratnika muškaraca, žena i djece u društvo. To niti može, niti treba biti posao represivnog aparata i radi se o izazovu za cjelokupno društvo. Nisam siguran da smo u ovom trenutku u stanju djelotvorno odgovoriti na taj izazov - analizira ekspert za terorizma prof.dr. Vlado Azinović za Dnevni list.

Prema njegovom tumačenju osobe koje su napustile BiH nakon ljeta 2014. godine, kada je usvojena dopuna Krivičnog zakona u članku 162 B, kojim se sankcioniše učestvovanje u paravojnim ili parapolicijskim formacijama u nekom sukobu izvan BiH, po povratku u zemlju biće saslušane, u nekim slučajevima i zadržane. Na temelju prikupljenih saznanja i agenata OBA-e u razmjeni sa američkim kolegama i obavještajcima u Siriji i Iraku i dokaza protiv njih protiv povratnika će sigurno biti podignute optužnice i i biće im suđeno pred Sudom BiH. U dosadašnjoj praksi suđenja za organizovanje, poticanja pa i sami odlazak na strana ratišta "domaći teroristi" su se uglavnom uspijevali dogovoriti sa Tužilaštvom BiH pa su dobivali relativno blage odnosno minimalne kazne.

U slučajevima zarobljenih pripadnika ISIL-a iz BiH nikako ne bi trebalo očekivati "popuštanje" Tužilaštva, a na kraju niti Suda BiH i zapravo je realnije očekivati drakonske, maksimalne kazne, navodi se u tekstu.

Dnevni list navodi da je do sada pravosnažno okončano više od 20 takvih procesa protiv povratnika s ratišta u Siriji i Iraku, kao i protiv onih u BiH koji su ih vrbovali, poticali i plaćali ta putovanja. Po pravilu, takve su osobe onda bile upućivane na odsluženje zatvorske kazne.

Ova praksa ne odnosi samo na pripadnike "Islamske države", nego i na one koji su bili u formacijama povezanim sa Frontom Al-Nusra ili Al-Kaidom jer su posebnom rezolucijom Ujedinjenih naroda ove tri grupe proglašene terorističkim, a svaka članica UN-a preuzela je obavezu da će krivično goniti svoje građane koji su pristupili tim grupama. Naime, odredba 162 B odnosi se i na građane BiH koji su odlazili na ratišta u Ukrajini, ali je takvih slučajeva bilo iznimno malo - samo sedam, a uglavnom se radilo o ljudima koji žive izvan BiH te su tako ostali nedostupni organima gonjenja.

U međuvremenu je saopšteno da bi još dvojica državljana BiH, koji su se borili u redovima "Islamske države" u Siriji, do kraja marta 2019. godine trebali da budu vraćeni u BiH. Ovo je potvrdio ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Rekao je da se radi o osobama koje su trenutno u zatvoru na sjeveru Sirije i pod nadzorom Sjedinjenih Američkih Država.

Za njima su raspisane međunarodne tjeralice, a po povratku u BiH biće predati pravosuđu.

- Mi smo za njima raspisali međunarodne potjernice, a kada smo raspisali potjernice za njima onda ih moramo i prihvatiti. Prilikom raspisivanja potjernice, njima je određen pritvor. Mi smo već dobrim dijelom dokumentirali njihove aktivnosti i preuzećemo ih. Odmah ćemo ih predati Tužilaštvu i Sudu na dalje procesuiranje - rekao je Mektić.

Od 2012. do 2017. godine oko 240 državljana BiH (180 muškaraca i 60 žena) otišli su na ratišta u Siriju i Irak. Bezbjeosne službe procjenjuju da se većina pridružila ekstremistima "Islamske države" (ID) ili drugim ekstremnim i terorističkim grupama. Neki od njih su, poput Amira Selimovića iz Živinica, slali prijeteće poruke u BiH "nevjernicima" i muslimanima "koji su napustili islam".

Ovaj ekstremista, koji je prijetio smrću i reis-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, zarobljen je nedavno na granici Sirije i Iraka gdje se sa posljednjim "fanatičnim" pripadnicima ID-a odupirao ofanzivi koalicionih snaga.

Selimović, ali i drugi državljani BiH koji su se na stranim ratištima na Bliskom istoku borili u redovima ekstremista, uskoro bi mogli biti izručeni BiH. Procjenjuje se da je na stranim ratištima poginulo oko 60 državljana BiH, dok ih se oko 50 vratilo u ovu zemlju+, zaključio je Dnevni list.

Izvor: www.dnevni-list.ba