latinica  ћирилица
14/03/2019 |  10:46 ⇒ 13:53 | Autor: SRNA

Dodik pisao Kavazoviću: Nema smisla lažnim informacijama širiti nemir

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću u kojem je istakao da institucije Republike Srpske čine sve da muslimanima, kao i drugim građanima Srpske omoguće sigurnost, te da bi želio da je tako i u drugom dijelu BiH.
Milorad Dodik - Foto: TANЈUG
Milorad DodikFoto: TANЈUG

- Izuzetnio cijenim što kao vjerski poglavar izražavate zabrinutost za bezbjednost svojih vjernika i tražite da se procesuiraju svi koji ugrožavaju njihovu sigurnost ili sigurnost njihove imovine. Na to Vas između ostalog poziva i funkcija koju obavljate. Informacije, kojima trenutno raspolažem, govore da instutucije Republike Srpske, na koju posebno aludirate u svom pismu, čine sve da muslimanima, baš kao i svim drugim građanima Republike Srpske omoguće i ličnu i sigurnost njihove imovine - istakao je Dodik u pismu.

On je naglasio da u Republici Srpskoj nije i neće biti tolerisano bilo kakvo nasilje, bez obzira da li je motivisano nacionalnim, vjerskim ili nekim drugim motivima, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

- Institucije treba da rade svoj posao i na to ih ne bi trebalo posebno pozivati ni s pozicije reisa, ni s pozicije člana Predsjedništva ili bilo kog zakonodavnog nivoa vlasti. Zakoni u Republici Srpskoj, a ja bih želio da je tako i u drugom dijelu BiH, obavezuju institucije da djeluju protiv bilo kog pojedinca koji te iste zakone ne poštuje - naglasio je Dodik.

On je rekao da želi da vjeruje da je Kavazović u neznanju napisao da se u Republici Srpskoj postrojavaju paravojne formacije, s obzirom na to da takve formacije ne postoje u Srpskoj.

- Zbog mira, suživota i tolerancije bilo bi dobro da u ovakvim obraćanjima i vi i mi pazimo kakvu terminologuju koristimo, jer i ova prepiska bi trebalo da bude u funkciji pozivanja na mir i bezbjednost. Siguran sam da ćete se složiti sa mnom da nema smisla da lažnim informacijama širimo nemir, a pozivamo se na mir - istakao je Dodik u pismu upućenom Kavazoviću.

Dodik je naveo da će biti zahvalan ako Kavazović s istom pažnjom bude ukazivao na potrebu mirnog života i bezbjednosti nemuslimana u Federaciji BiH, koji su nerijetko u proteklim godinama bivali napadnuti ili izloženi raznim neprijatnostima, dodavši da tu posebno misli na Srbe povratnike.

- Uvjeren sam da ćemo, svako sa svoje pozicije, i ubuduće činiti sve da na ovim prostorima vlada mir i uzajamno poštovanje - poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u pismu upućenom poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću.