latinica  ћирилица
14/03/2019 |  13:48 | Autor: SRNA

Јevtić: Stejt department konačno prikazao istinske probleme Srba

Potpredsjednik Srpske liste Dalibor Јevtić ocijenio je danas da je godišnji Izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu američkog Stejt departmenta, u dijelu koji se odnosi na Kosovo, konačno ukazao na istinske probleme Srba u ovim segmentima i prikazao realnost problema sa kojima se suočavaju.

Uz uvjerenje da će Izvještaj Stejt departmenta uticati na djelovanje i predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu, Јevtić se nada da će privremene kosovske institucije uraditi mnogo više na rješavanju procesa koji se odnose na povratak i opstanak Srba.

Јevtić, koji je i ministar za zajednice i povratak u ostavci u Privremenoj Vladi Kosova, saopštio je danas da su stvari nazvane pravim imenom u jednom tako važnom dokumentu.

Prema njegovim riječima, na to stanje su njegove kolege i on ukazivali duže vrijeme, navodeći da su, više od 100 incidenata u kojima su žrtve bili Srbi i nedovoljna podrška procesu povratka, opis problema opstanka i povratka Srba na Kosovo i Metohiju.

- Nedvosmisleno je potvrđeno da se povratak podržava samo deklarativno, a da konkretno lokalne većinske zajednice, kao i institucije zadužene za vladavinu prava i zakona, čine vrlo malo ili gotovo ništa u podršci procesu povratka raseljenih, ali i opstanku nevećinskih zajednica na Kosovu - naveo je Јevtić.

On je pojasnio da je uzurpirana imovina, jedno od ključnih pitanja ne samo kada je o povratku i opstanku riječ, već i o osnovnim ljudskim pravima.

U godišnjem izvještaju Stejt departmenta, koji je predstavio državni sekretar SAD Majk Pompeo, navodi se da su napadi na etničke manjine, uključujući one od snaga bezbjednosti, kontinuirani i da je u sedam mjeseci 2018. godine registrovano više od 100 incidenata koji uključuju krađe, oštećivanje imovine kosovskih Srba i Srpske pravoslavne crkve i verbalne napade.

U izvještaju se konstatuje da je proces povratka raseljenih Srba otežan zbog bezbjednosnih incidenata, kao i nespremnosti lokalnih zajednica da prihvate povratnike i da uprkos zvaničnim pozivima na povratak raseljenih lica, privremena vlada Kosova nije preduzela korake da eliminiše prepreke njihovom povratku.

Incidenti i napadi na Srbe na Kosmetu kontinuirano traju, a za sedam mjeseci prošle godine registrovano ih je više od 100 koji uključuju krađe, oštećenje imovine Srba i Srpske pravoslavne crkve i verbalne napade, navodi se u godišnjem izvještaju američkog Stejt dipartmenta o ljudskim pravima u svijetu.

Stejt dipartment ističe da su problemi napadi na etničke manjine, uključujući one od snaga bezbjednosti, zatim endemska korupcija u redovima prištinskih vlasti, te prijetnje i napadi na novinare.

U tekstu se podsjeća da su nepoznati napadači 16. januara prošle godine ubili istaknutog političara Olivera Ivanovića, kao i da kosovska policija do sada nije identifikovala nijednog osumnjičenog za taj zločin.