latinica  ћирилица
15/03/2019 |  15:43 ⇒ 15:45 | Autor: SRNA

Dačić: Napadač nema nikakve veze sa Srbijom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija najoštrije osuđuje teroristički napad na Novom Zelandu i istakao da napadač, bez obzira na razne izvještaje, nema nikakve veze sa Srbijom.
Ivica Dačić (Foto: Kurir) -
Ivica Dačić (Foto: Kurir)

- Osuđujemo tu vrstu zloupotrebe. To nanosi štetu srpskim interesima i uhapsićemo svakog za koga sumnjamo da ima tu vrstu interesovanja - rekao je Dačić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Grenade Piterom Čarlsom Dejvidom.

On je izrazio saučešće porodicama žrtava i istako da je riječ o globalnom zlu protiv koga se može boriti samo zajedno i neselektivnim pristupom.

- Mnoge zemlje su tolerisale terorističke pokrete, nazivajući ih oslobodilačkim, pomagale njihov razvoj i u borbu protiv njih krenule su tek kada su počele akcije širom svijeta - napomenuo je Dačić.

On je podsjetio da, "kada su mudžahedini u BiH kotrljali srpske glave, nije bilo zabrinutih na Zapadu, niti je bilo govora o islamskom fundamentalizmu i hrišćanskim vrijednostima".

Komentarišući reagovanje Prištine na ovaj događaj, Dačić je ukazao da teroristi ne mogu da podržavaju borbu protiv terorizma. 

- Kako teroristička OVK može da podržava borbu protiv terorizma - upitao je Dačić.

On je rekao da nema informacija da je ijedan državljanin Srbije nastradao u napadu na Novom Zelandu u kojem je u dvije džamije ubijeno 49 ljudi, a napadač je na oružju imao natpise na nekoliko jezika, među kojima i na srpskom jeziku. 

- Čovjek nema veze sa Srbijom, ne znam ko može da mu bude inspiracija, vidio sam i druga imena na spisku, pa zapitajte i druge zemlje kakve veze imaju sa njim - rekao je Dačić.