latinica  ћирилица
17/03/2019 |  16:08 ⇒ 19:41 | Autor: SRNA

Kos.Mitrovica: Obilježeno 15 godina od martovskog pogroma

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen ploče nastradalima Mitrovčanima 17. marta 2004. godine - Јani Tučev i Bori Spasojeviću i održavanjem parastosa kod spomenika Bijeli anđeo, koji se nalazi kod mosta na Ibru, danas je u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici obilježeno 15 godina od martovskog pogroma.
Godišnjica pogroma - Foto: RTRS
Godišnjica pogromaFoto: RTRS

Vijence su položili u ime Vlade Srbije zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, u ime srpskog naroda u Kosovskoj Mitrovici predsjednik Srpske liste Goran Rakić, a u ime Mitrovčana predsjednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Kozarev je poručio da je Srbija danas jača nego što je bila 2004. godine i da predvođena predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem neće dozvoliti ponovo pogrom srpskog naroda na KiM, prenose beogradski mediji.

- Ne možemo da se ne zapitamo svih ovih 15 godina od kada su bezumnici ubijali, palili i rušili, kao i 20 godina od kada su ih iz vazduha u tim stvarima i podržavali, zašto nema pravde za žrtve, za spaljenu Bogosloviju, crkvu Bogorodice Ljeviške, manastir Devič... - upitao je Kozarev.

On kaže da je UNMIK imao obavezu da zaštiti srpski narod i nedopusti da dođe do pogroma, kada je protjerano više od 4.000 Srba i zapaljeno 35 crkava i manastira, a ne da srpski narod ispraća sa svojih ognjišta.

- Da je predsjednik Vučić vodio državu 2004. godine pogroma ne bi bilo - navodi Kozarev i dodaje da su i predsjednik Srbije, Vlada Srbije i Srbi gdje god živjeli uz srpski narod na Kosmetu i da neće dozvoliti "izdaju i planove jednog dijela međunarodne zajednice i opozicionih grupa iz Beograda".

On kaže da pogroma više neće biti, a ako KFOR ne bude mogao da zaštiti Srbe u južnoj pokrajini, država Srbija ima institucije, ljude i moć da ih zaštiti.

Rakić je naveo da je 15 godina prošlo od kada su albanski zločinci pokušali da protjeraju i zatru sve što je srpsko na prostoru Kosmeta, ubijajući srpski narod, protjerujući ga, paleći svetinje, crkve, manastire, rušeći grobove...

- Ta divna Evropa umjesto da osudi ovaj genocid nagradila ih je dajući im podršku za formiranje takozvane kvazi države. Veliki svijet je ćutao tog marta 2004. godine, ćuti i dan-danas vjerujući da će istinu zatrpati tišinom. Ali, mi nećemo da ćutimo, mi pamtimo - rekao je Rakić.

On kaže da je njihov zahtjev da se otkriju počinioci tog zločina, genocida i dodao da se nada i očekuje da će počinioce stići ne samo Božija, već i ovozemaljska kazna.

Nakon obilježavanja kod mosta, okupljeni su obišli izložbu fotografija u Gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici, koja je organizovana povodom 15 godina od martovskog pogroma.

Na početku mosta koji spaja sjevernu i južnu Mitrovicu, za bezbjednost okupljenih, u slučaju eventualnih incidenata, bili su zaduženi pripadnici KPS-a i karabinjeri, koji su tokom parastosa bili u većem stepenu pripravnosti nego inače.