latinica  ћирилица
17/03/2019 |  18:09 ⇒ 21:13 | Autor: RTRS

Obilježeno 15 godina od pogroma Srba na Kosmetu

Navršilo se 15 godina od martovskog pogroma Srba sa Kosova i Metohije. Na meti Albanaca, u prisustvu 45.000 pripadnika NATO, bili su svi koji su govorili srpski, ali i njihova kulturna i vjerska baština.

Tokom tri dana nasilja ubijeno je 19 lica, spaljeno je i oštećeno 46 srpskih crkava i manastira, oko hiljadu kuća, a na desetine grobalja je porušeno. Za ove zločine niko nije odgovarao.

Nakon bombardovanja 1999. godine, živjeli su u strahu. Uvjeravali su ih da im od komšija Albanaca ne prijeti opasnost. A onda se dogodilo zlo - ubistva, paljenje imovine, progon. Mart 2004. godine za Srbe sa Kosmeta, jedno je od najtežih sjećanja. U noći 17.marta na pragu kuće u Drajkovcima ubijeni su Dobri Stolić i njegov 22-godišnji sin Borko.

Pašenog ubijenog Stolića Srđan Mladenović kaže da su Dobri pucali u leđa i da je odmah pao mrtav.

- Pucnjeve su čuli Vera i Borko, supruga i sin, koji su bili u kući. I onda je Borko istrčao u papučama, počeo da doziva oca. A onda je krenuo drugi rafal, koji je bio s druge strane kuće, on je tu bio posječen - naveo je Mladenović.

Borkova tetka Zorica Mladnović kaže da joj je trebala decenija da prihvati istinu da Borka nema kako bi došla da mu zapali svijeću.

Posljedice nasilja nikada nisu sanirane. Iz gradova i sela protjerano je 4.012 Srba, a čak ni pet odsto ih se nije vratilo. Dva sela potpuno su izbrisana. Nekoliko protjeranih srpskih porodica iz Obilića i dalje žive u po jednoj sobi u oronulom hotelu u Zvečanu. Za deceniju i po, niko iz opštine, kažu, nije došao da ih posjeti.

Јedan od njih prisjeća se kako su Srbi krenuli iz Obilića, Mitrovice, Prištine, jer su Albanci počeli da čiste taj dio, da ih protjeraju. Kaže da je dolazila policija da ih obavijesti, da se spreme i idu. 

- Mislim, nema gdje da idemo. Tu smo. Sami smo bili u ulici našoj. Dva sata poslije toga, došao je jedan Albanac i kaže: "Znate šta, Obilić su počeli da pale, morate da se spremite da idete" - priča izbjegli Srbin.

U sjećanje na pogrom, više stotina Srba okupilo se na parastosu u manastiru Gračanica. Članovi porodica nestalih i stradalih, predstavnici crkve, lokalne vlasti i Vlade Srbije položili su vijence na spomenik postavljen u znak sjećanja na stradale.

Prognani Srbi kažu da šalju poruku da nikada neće zaboraviti svoje stradale, a krvavim zločincima koji su počinili teška zlodjela, poručuju da Bog neće dati mira ni na ovom ni na onom svijetu.

- Do dan danas nije došlo do istine i pravde. Ono što želim da naglasim, jeste da pogrom traje i prije 2004. i nakon 2004. godine. Ne odustajemo od života na Kosovu i Metohiji, želim da živimo u miru i životom dostojim čovjeku - istakao je potpredsjednik Srpske liste Dalibor Јevtić. 

Nasilje su tada glasno osuđivali Savjet bezbjednosti UN, značajnije međunarodne institucije i organizacije, vlade mnogih država, uključujući SAD i Rusiju. U pritvoru je bilo više od 250 osumnjičenih za učešće u antisrpskom nasilju. Ipak, tek nekolicini izrečene su simbolične kazne, a glavni politički protagonisti nisu odgovarali.

- Republika Srbija će štititi svoj narod na Kosovu i Metohiji. Obaveza NATO je da štiti naš narod na Kosovu i Metohiji prema Rezoluciji 1244, i mi smo spremni da uvijek razgovaramo sa njima, ali isto tako očekujemo da oni reaguju... a ako oni to ne budu radili, ima ko će da štiti i čuva - poručio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

U Domu kulture u Gračanici održana je akademija "15 godina nezaborava", a u Beogradu međunarodni skup o Kosovu i Metohiji.