latinica  ћирилица
18/03/2019 |  08:30 ⇒ 13:13 | Autor: SRNA

Putin danas na Krimu

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetiće danas Krim, gdje će prisustvovati proslavama povodom pet godina od referenduma i prisajedinjenja poluostrva Rusiji.
Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Aleksey Nikolskyi) -
Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Aleksey Nikolskyi)

Tokom boravka u Sevastopolju, Putin će posjetiti gradski memorijalni kompleks i spomenik posvećen opsadi tog grada tokom Krimskog rata 1855. godine i Drugog svjetskog rata 1944. godine, saopšteno je iz Kremlja.

- Putin će se u Simferopolju sastati sa građanima i prisustvovati proslavama posvećenim rezultatima referenduma i kasnijem prisajedinjenju Krima Rusiji - ističe se u saopštenju.

Ruski predsjednik će se putem video-linka obratiti na ceremoniji otvaranja termoelektrana Balaklavskaja i Tavričeskaja, te podstanice u Tamanu.

Stanovništvo Republike Krim i Sevastopolja odbilo je u februaru 2014. godine da prizna administraciju koja je poslije nemira i puča u Ukrajini došla na vlast.

Krim i Sevastopolj usvojili su deklaracije o nezavisnosti 11. marta 2014. godine, a potom je 16. marta održan i referendum čiji su rezultati pokazali da 96,77 odsto stanovništva želi da se ovi regioni otcijepe od Ukrajine i prisajedine sa Rusijom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je Sporazum o prisajedinjenju 18. marta 2014. godine.