latinica  ћирилица
18/03/2019 |  14:52 | Autor: SRNA

Čović: SM i bezbjednosne agencije odmah da daju odgovore o aferi "selefije"

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da je HDZ BiH zatražio da se Savjet ministara u tehničkom mandatu i bezbjedosne agencije odmah izjasne i daju odgovore o aferi "selefije", te naveo da je u BiH na svakom koraku prisutno djelovanje paraobavještajnih službi.
Dragan Čović (Foto: N1) -
Dragan Čović (Foto: N1)

Čović je ocijenio da je afera "selefije", u kojoj su navodno hrvatska obavještajna služba, te hrvatske diplomate, novinari, ali i pojedini zvaničnici HDZ-a BiH bili umješani u vrbovanje selefija s ciljem prikazivanja BiH kao opasne terorističke baze, ciljano plasirana pred konferenciju o promjenama Ustava koja je organizovana u Neumu da bi se zasjenilo sve što je tamo rečeno.

Čović je povodom afere, o kojoj je pisao jedan sarajevski portal, a navode potvrdio ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić, istakao da je riječ o koordinisanim dezinformacijama da bi se postigao određeni cilj u javnosti. 

- Mijo Krešić je zamjenik ministra Mektića i interesantno je da nisu komunicirali, a da smo svijet obavijestili. Tamo je spomenuto ime uvaženog novinara i ime uvaženog diplomate. To pitanje što prije treba da riješe Savjet ministara i bezbjednosne agencije - rekao je Čović novinarima.

On je naglasio da je nedopustivo da se spekuliše tim informacijama, ukazujući da je riječ o osjetljivim i opasnim temama u vezi sa radikalnim grupama i terorizmom. 

- Ko je konačna meta tih igra paraobavještajnog sektora u BiH ja ne mogu naglašavati, ali nije dobro da se to dešava. Ne možete izaći u javnost i nekoga optužiti, a da nemate nijednu činjenicu - rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

On upozorava da sve to narušava bezbjednost. 

- Kada kroz institucije zemlje date doprinos da se kaže nešto za šta nemate nikakvo uporište, onda treba da se zabrinemo za sebe i svoju bezbjednost - napominje Čović.

Odgovarajući na pitanje zašto i Hrvati u BiH ne organizuju paraobavještajnu službu kao odgovor na bošnjačku, Čović je rekao da Hrvati to niti mogu, niti smiju. 

- Moramo se ponašati prema Ustavu. Bila bi ludorija na paradjelovanje odgovoriti paradjelovanjem. To je anarhija. Nama kao najmalobrojnijem konstitutivnom narodu odgovaraju sistem, Ustav i zakondavstvo. Ovaj Ustav dok ne dođe drugi. Moramo do kraja iskorijeniti paradjelovanje. Ono je danas prisutno na svakom koraku u BiH - naglasio je Čović.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić saslušan je prošle sedmice u Tužilaštvu BiH zbog navoda o tome da su hrvatski obavještajci i diplomate vrbovali pripadnike selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Mektić je na saslušanju potvrdio svoje tvrdnje.

Tužilaštvo BiH je formiralo predmet kako bi hitno bile utvrđene sve okolnosti i navodi izneseni u medijima koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH, radi prikazivanja BiH kao terorističke baze.