latinica  ћирилица
19/03/2019 |  12:07 ⇒ 13:07 | Autor: RTRS

Trebinje: Trka u kamenu okupila preko 200 takmičara

U Trebinju je u organizaciji Planinarskog društva Vučji zub održana četvrta po redu "Trka u kamenu – Trebinje vertikal 2019", u muškoj i ženskoj konkurenciji. Start trke bio je, kao i prethodnih godina, sa obala Trebišnjice pored Arslanagića mosta, a cilj na vrhu Leotara.

Za podvig dužine 5,2 kilometra, odlučilo se preko 200 učesnika ne samo domaćih takmičara, već i onih iz zemalja regiona, SAD-a, Rusije i Ukrajine. Oko 90 odsto takmičara došlo je do cilja. Prvi u muškoj konkurenciji bio je Dragan Јovanović iz Kotora.

- Trka je bila dosta teška, morate dobro poznavati ovu stazu ako želite da je savladate - kaže Dragan Јovanović, pobjednik trke iz Kotora.

U ženskoj konkurenciji prva kroz cilj je prošla Crnogorka Miluša Bošković.

- Ultra trejlovi su postali izuzetno popularni, vidite i broju takmičara. Moja iskustva sa staze su i više nego pozitivna - poručila je Boškovićeva.

"Trka u kamenu - Trebinje vertikal", prema riječima organizatora, kompleksna je i brza trka, koju, priznaju, nije lako organizovati. Ovogodišnji odziv takmičara bio je tri puta veći nego prethodnih godina, ali prošlogodišnji rekord nisu uspjeli da obore.

- Imamo 960 metara uspona, 355 spratova koje ljudi savladavaju za manje od 50 minuta po hercegovačkom ljutom kršu. Osim velike izdržljivosti, treba biti oprezan prilikom kretanja, jer ovo je jedna kompleksna i brza trka - kaže Igor Šero, jedan od organizatora trke.

Nagrađeni su i najbolji takmičar u kategoriji preko 50 godina, a priređene su i simbolične nagrade za najmlađe učesnike.

- Dugo sam se spremala za ovu trku. Nije bilo lako, ali pobjeda je time slađa - riječi su Ane Lapčević, pobjednice iz kategorije preko 50 godina.

Јakov Perišić iz Trebinja bio je najmlađi učesnik trke.

- Veoma zahtjevna trka i ponosam sam što sam je istrčao. Velika želja mi je da kad porastem učestvujem u seniorskoj trci i da se popnem na pobjedničko postolje - otkrio je svoje želje Јakov Perišić.

Za prva tri mjesta u svim kategorijama obezbjeđene su vrijedne nagrade. A za organizatore težak zadatak, kako za sljedeću godinu nadmašiti ovogodišnji uspjeh.