latinica  ћирилица
20/03/2019 |  09:00 | Autor: SRNA

Peking najavio novu eru saradnje

Kina je spremna za jačanje svog "globalnog strateškog partnerstva" sa Italijom, napisao je kineski predsjednik Si Đinping u tekstu za italijanski list "Korijere dela sera" uoči posjete ovoj zemlji.
Peking (Foto: beijingupdates.com) -
Peking (Foto: beijingupdates.com)

- Svojom posjetom želim da sa italijanskim liderima odredim smjernice za bilateralne odnose i uvedem ih u novu eru -  napomenuo je Si.

Italija je uznemirila SAD i partnere iz EU objavom da planira da se uključi u kinesku inicijativu "Pojas i put", projekat vrijedan više milijardi dolara koji je u centru spoljnopolitičke strategije Pekinga.

Si je rekao da je Kina spremna za bližu koordinaciju sa Italijom u vezi sa međunarodnim pitanjima poput klimatskih promjena i za saradnju sa multilateralnim organizacijama. 

- Italija je otvorena za konsolidovanje komunikacija i sinergija sa Italijom unutar UN, Grupe 20, Organizacije azijsko-evropskih sastanaka i Svjeske trgovinske organizacije - dodao je kineski predsjednik.

On je rekao da bi Kina i Italija mogle da razviju saradnju kada je riječ o projektima iz oblasti luka, brodskog transporta, telekomunikacija i farmaceutike, te da ohrabre svoje kompanije da sarađuju u trećim zemljama.