latinica  ћирилица
20/03/2019 |  11:20 | Autor: SRNA

Pariz i Rim spremni da blokiraju odgađanje Bregzita

Italija i Francuska, jedne od zemalja koje su osnovale EU, spremne su da blokiraju odgađanje Bregzita na samitu Unije koji se održava 21. i 22. marta, rekao je neimenovani evropski diplomatski izvor.
Bregzit (foto: newsclick.in) -
Bregzit (foto: newsclick.in)

Izvor je za TASS rekao da su Francuska i Italija spremne da blokiraju odgađanje istupanja Velike Britanije iz EU ukoliko ne dobiju garancije da će ova odluka obezbijediti potpisivanje sporazuma Londona i Brisela, kao i dobro organizovani izlazak iz Unije.

Ovakav stav mogle bi da dijele i druge države zapadne Evrope, a jedna od njih je Luksemburg.

Isti izvor navodi da većina članica Unije ne vidi smisao odgađanja Bregzita bez konkretnog cilja koji se može postići. 

- S obzirom na situaciju, svaki dan odgađanja povećava nesigurnost i ekonomsku štetu. Ukoliko ne vidimo jasne izglede da bi odgađanje za nekoliko mjeseci moglo garantovati postizanje sporazuma između Londona i Brisela, kasnije će bolja opcija postati Bregzit bez sporazuma, uz definisanje novih pravila igre, iako smo učinili sve da izbjegnemo takav ishod - naglasio je izvor.

Poslanici u britanskom Parlamentu podržali su prošle sedmice prijedlog Vlade o odgađanju Bregzita.

Pregovori o sporazumu za Bregzit trajali su skoro dvije godine, a započeti su 20. marta 2017. godine, kada je Velika Britanija zvanično obavijestila Brisel o planu da napusti EU.