latinica  ћирилица
21/03/2019 |  11:47 ⇒ 15:04 | Autor: SRNA

Vježba Albanije i samoproglašenog Kosova radi zastrašivanja Srba

Vježba albanske vojske i jedinica samoproglašenog Kosova kod Kosova Polja usmjerena je na zastrašivanje Srba i neprihvatljiva demonstracija velikoalbanske politike, ocijenili su predsjednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun i potpredsjednik Srpske liste Igor Simić.
Milovan Drecun - Foto: Novosti.rs
Milovan DrecunFoto: Novosti.rs

Drecun je istakao da su to "pripreme za eventualno izazivanje nasilja na sjeveru".

Naglasivši da Tirana nema nijedan osnov da šalje vojsku na Kosmet, Drecun je izjavio da je "to što Albanija radi toliko opasno da se maltene graniči sa nezvaničnom objavom rata Srbiji".

- Ulaskom svojih snaga oni su okupirali dio naše teritorije. Ne reaguju UN i KFOR - naveo je Drecun i upitao kako je "Kfor mogao da dozvoli prisustvo vojne sile?".

On kaže i da se time "Srbiji šalje izuzetno opasna poruka koja može region da odvede u novo ratno stradanje".

- Šalje nam se poruka da će, u slučaju da pokušamo da branimo srpski narod, ako dođe do eventualnog nasilja na sjeveru, Albanija poslati svoju vojsku da nam se suprotstavi i da možemo da očekujemo vojsku Albanije na vrhu Kopaonika, gdje je administrativna linija - rekao je Drecun.

Simić kaže da je činjenica da KFOR previše ćuti i da je, kako je naglasio, "previše pasivan i ne reaguje ni na jednu prijetnju".

On je podsjetio i da je KFOR 2004. godine, tokom martovskog pogroma nad Srbima na Kosmetu, umjesto da zaštiti Srbe, "glumio prevoznika koji je raseljavao i pomogao u namjeri da Srbi napuste ognjišta".

Simić je napomenuo da je, u svakom slučaju, "bilo kakvo međunarodno prisustvo bolje od prisustva samih prištinskih institucija" koje bi, kako je ocijenio, "na taj način smatrale da imaju odriješene ruke i radile bi šta im se prohtije".

Pripadnici albanske vojske i jedinica samoproglašenog Kosova sprovode zajedničku vježbu traganja i spasavanja u planinama, saopšteno je juče u Tirani.

Albanska ministarka odbrane Olta DŽačka je na Fejsbuk napisala da se na taj način nastavlja saradnja Prištine i Tirane u raznim oblastima.