latinica  ћирилица
21/03/2019 |  12:41 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

U Banjaluci otvoren najveći trgovački centar u BiH (FOTO)

Najveći trgovački centar u BiH i jedan od najvećih u regionu, Delta planet, zvanično je otvoren u Banjaluci. Investicija kompanije Delta, vrijedna je ukupno 70 miliona evra, a zapošljavaće više od 2.000 radnika.

Godinu i devet mjeseci nakon početka radova, Delta planet zvanično je otvorila vrata za posjetioce. Na više od 62.000 kvadratnih metara, otvoreno je više od 100 radnji, bioskop sa pet sala i najmodernijom opremom, restorani i drugi zabavni sadržaji. Ova investicija kompanije Delta holding dio je regionalnog razvoja ove kompanije, kako kažu, od Triglava do Crnog mora.

Otvaranju je prisustvovao premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Umjesto klasičnog presijecanja crvene vrpce, Dodik i vlasnik kompanije Delta Holding Miroslav Mišković, početak rada su ozvaničili pritiskom na virtuelno dugme na video baneru.

Dodik je u obraćanju prisutnima rekao da je izgradnja ovog tržnog centra dokaz svima koji žele da investiraju da su Srpska i Banjaluke spremne da prihvate velike projekte.

- Želim "Delti" uspjeh, jer je ta kompanija regionalni lider. Njen dolazak pokazuje i drugima da ovdje investiraju i da Srpska i Banjaluka mogu i spremne su da prihvate ozbiljne projekte - rekao je Dodik.

On kaže da će rad na velikim infrastrukturnim projektima i modernizacija aerodroma i puteva doprinijeti da se u Banjaluku lakše dođe i da taj grad i Srpska nastave razvoj.

Mišković je izrazio zadovoljstvo otvaranjem šoping mola u Banjaluci, zahvalivši zvaničnicima iz Srpske.

- Hvala vam što ste nam omogućili ovaj veličanstven dan. Danas sam više nego presrećan što ste omogućili Srpskoj i Banjaluci da mogu koristiti usluge centra. Ovdje će biti preko 100 brendova, ima se šta vidjeti. A, pored trgovine odnijeće i druge uspomene iz grada, kupovati, pomoći rast BDP-a. Nadam se da ćemo doći do cilja od 1.000 KM prosječne plate što će pomoći našim mladima da ne odlaze - istakao je Mišković.

Poručio je da se raduje novim projektima i najavio investicije u Zagrebu, Skoplju i u Sarajevu gdje je već kupljeno zemljište.

Foto: RTRS

Premijer Srpske je istakao da se otvaranje ovog centra uklapa i u politiku Vlade o otvaranju novih radnih mjesta i povećanju plata.

- Ova investicija je preduslov da ovdje dolaze i ljudi iz okruženja. A čim se to dešava, biće i drugih koristi, uključujući prenošenje pozitivne priče o Banjaluci i Srpskoj i trošenje novca kod nas. Ovo je pravi put da dođemo što prije do prosječne plate od 1.000 KM i povećamo BDP - rekao je Višković.

Gradonačelnik Banjaluke rekao je da se Banjaluka gradi, te da je i izgradnja tržnog centra poput Delta planeta potrebna gradu u namjeri da bude regionalni centar.

- Ovo nije običan trgovinski centar, već jedan od najboljih. Hvala što ste doprinijeli našoj namjeri da grad postane lider u regionu. Ovo je jedno od najvećih radnih mjesta u gradu, sa 2.000 zaposlenih - rekao je Radojičić i dodao da se raduje novim projektima.

Foto: RTRS

Otvaranju najvećeg trgovačkog centra u BiH prisustvovali su brojni visoki zvaničnici Republike Srpske, predstavnici javnog i privrednog života, a prve posjetioce zabavaljali su Željko Јoksimović, Viva Voks i brojni drugi.

Iz Delta planeta najavljuju bogat zabavni program i tokom predstojećeg vikenda

Foto: RTRS