latinica  ћирилица
21/03/2019 |  18:24 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Kriza i nakon referenduma u Tesliću

Odbornici u Tesliću danas su radili u krnjem sastavu, nakon što su načelnik i nekoliko odbornika, napustili zasjedanje.

Nakon što je ostao na funkciji načelnik Milan Miličević, zatražio je raspuštanje lokalne skupštine.

Sprovođenje referendum o opozivu načelnika Teslića nije razriješilo pat poziciju u SO. Načelnik, koji je ostao na toj funkciji napustio je zasjedanje jer, kako kaže sadašnji saziv, odnosno skupštinska većina, nema legitimet i ne odražava volju naroda. Traži raspuštanje skupštine.

- Danas sam i zvanično uputio zahtjev za raspuštanje lokalne Skupštine opštine Teslić prema Vladi Republike Srpske i Ministarstvu uprave i lokalne samouprave. Takođe, očekujem i savjestan odgovor narodnih poslanika Narodne skupštine Republike Srpske - istakao je Miličević. 

Sjednicu SO napustili su i odbornici SDS-a, SP-a, SDA I SDP-a a rad je nastavilo 18 odbornika skupštinske većine koju čine odbornici SNSD-a, DEMOS-a, PDP-a i nezavisni odbornici. Među njima i dva bivša odbornika SDS-a.

- Mi smo napustili današnje zasjedanje skupštine zato što nije uvršten u dnevni red Izvještaj komisije o sprovođenju referenduma o opozivu načelnika opštine Teslić i nećemo učestvovati u radu dok god se ta tačka ne nađe na dnevnom red - ističe Milan Kasapović, odbornik SDS-a.

- Mi nemamo pravo da blokiramo razvoj grada opštine Teslić, da se igramo sa budžetom opštine Teslić, da donosimo nezakonite odluke - navodi Dragutin Škrebić, odbornik SP-a.

- Odbornici naravno imaju svako pravo da napuste skupštinu, da ne prisustvuju njenom zasjedanju, ono što nije dobro je da načelnici odjeljenja napuste skupštinu, oni su dužni da pred odbornicima budu i objasne svoj rad bez obzira da li se njima ti odbornici sviđaju ili ne sviđaju - napominje Mišo Stojanović, odbornik SNSD-a.

Odbornici su usvojili zaključak kojim su obavezali načelnika Teslića da za narednu sjednicu SO pripremi prijedlog budžeta jer Teslić ni nakon nekoliko pokušaja nije usvojio ovaj dokument.