latinica  ћирилица
22/03/2019 |  11:11 | Autor: RTRS

"EU i UN pozvali Predsjedništvo BiH da organizuje komemoraciju za sve civilne žrtve"

Visoki zvaničnici Evropske unije, Ujedinjenih nacija, OEBS-a i Savjeta Evrope pozvali su članove Predsjedništva BiH da svojim djelima spriječe podjele u BiH i organizuju zajedničku javnu komemoraciju za sve civilne žrtve proteklog rata, saznaje portal Insajder.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

U posjedu Insajdera nalazi se dopis koji su 18. marta, na adresu članova Predsjedništva BiH - Milorada Dodika, Šefika DŽaferovića i Željka Komšića, zajednički potpisali i poslali Evropski komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han, predsjedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak, generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger, specijalni savjetnik generalnog sekretara UN za sprečavanje genocida Adama Dieng, kao i generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Јagland.

Ističući da je pojedinačno svako od sadašnjih članova Predsjedništva BiH u svojim javnim nastupima govorio o tome da je prošlo vrijeme ratova te da je kucnuo čas za suočavanje sa prošlošću i pomirenjem, visoki evropski i svjetski zvaničnici pozvali su Dodika, DŽaferovića i Komšića da organizuju zajedničku javnu komemoraciju za sve civilne žrtve.

- U predstojećem periodu, svaki od vas će se naći u prilici da zauzme stavove koji mogu da vode ka podjelama, strahu i nepovjerenju između zajednica koje žive u Bosni i Hercegovini ili ka konstruktivnom državništvu u interesu svakog građanina vaše države. Sada je prilika da svoje riječi pretvorite u udruženo djelovanje i da date nadu vašim građanima u dugoročnu stabilnost Bosne i Hercegovine - navodi se u dopisu.

Konstatujući da je BiH uputila zvaničan zahtjev za članstvo u EU, visoki međunarodni zvaničnici podsjetili su članove Predsjedništva BiH i na to da je u nedavno usvojenoj Strategiji Evropske komisije za zapadni Balkan, kao i u Deklaraciji članica EU, donesenoj u Sofiji, naglasak na tome da lideri preuzmu odgovornost i da svojim primjerom vode napore usmjerene ka pomirenju.

- Takođe podsjećamo na relevantne evropske standarde zaštite ljudskih prava, naročito one koji proističu iz Evropske konvencije o ljudskim pravima i sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava. Članstvo države u Ujedinjenim nacijama, Organizaciji za bezbjednost i saradnju u Evropi i Savjetu Evrope iziskuje snažnu predanost gore pomenutim vrijednostima i obavezama. Zbog toga vas podstičemo da razmotrite preduzimanje tog zajedničkog napora. Molimo vas da omogućite diplomatskim predstavnicima naših organizacija u zemlji da u predstojećem periodu porazgovaraju sa vama o detaljima takve komemoracije, kao i o drugim svrsishodnim koracima koji bi mogli biti preduzeti nakon toga, kojima bi se obezbijedio napredak na putu ka istinskom pomirenju i većoj stabilnosti u BiH - navodi se u dopisu visokih zvaničnika EU, OEBS-a, UN-a i Savjeta Evrope članovima Predsjedništva BiH.

Izvor: insajder.in