latinica  ћирилица
22/03/2019 |  12:07 | Autor: SRNA

Šenborn: Na Blajburgu neće biti mise

Misa na Blajburgu neće biti služena, potvrdila je Austrijska biskupska konferencija, koja napominje da austrijsko javno mnjenje skup na Blajburgu doživljava kao fašistički.
Skup u Blajburgu (Foto:  Hina) -
Skup u Blajburgu (Foto: Hina)

Predsjednik Austrijske biskupske konferencije Kristof Šenborn navodi da je za Hrvate skup u Blajburgu - "istorija predaka".

On je, zbog toga, predložio Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da nastave razgovor uz komisiju istoričara, prenose hrvatski elektronski mediji i portali.

 - U Austriji se navodi da je riječ o fašističkom okupljanju, a u Hrvatskoj je to - "istorija predaka". Јa bih preporučio Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i Saboru da pokušamo zajedno obraditi tu kompleksnu istoriju - poručio je Šenborn.

On je podsjetio da je Biskupija u Austriji nadležna za održavanje mise na Blajburgu i da je odluka bila negativna.

Šenborn precizirao da austrijska crkva ne može zabraniti ljudima da dođu na Blajburg, te da se zabrana odnosi samo na misu.

Katolička crkva u Koruškoj nije prihvatila da i ove godine na Blajburgu bude služena misa za ustaše, domobrane i druge saradnike nacističke Njemačke, među kojima su i pripadnici "Handžar divizije".

Austrijske vlasti ocjenjuju da se komemoracija na Blajburgu odavno pretvorila u neonacistički skup, pa su pooštrile kazne sa ustaške simbole i poistovjetile taj pokret sa teoristima.