latinica  ћирилица
23/03/2019 |  11:50 | Autor: SRNA

Dačić: Važno njegovati dobre odnose sa zemljama Latinske Amerike

Srbija posvećuje veliku pažnju odnosima sa zemljama Latinske Amerike, imajući u vidu da se među njima nalazi veliki broj onih koje su tradicionalno prijateljske i koje nisi priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić - Foto: RTRS
Ivica DačićFoto: RTRS

On je ukazao da je zbog toga neophodno da Srbija njeguje dobre odnose sa zemljama Latinske Amerike, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić, koji danas završava posjetu Argentini, koja je bila domaćin Konferencije UN o saradnji Јug-Јug, kaže da je za njega bilo bitno učešće na ovom skupu i zbog kontakata sa brojnim ministrima spoljnih poslova i predsjednicima država. 

- Imao sam veoma dobre razgovore sa argentinskim zvaničnicima. Argentina jeste i ostaje naš prijatelj i nastaviće da podržava Srbiju. Očekujemo dalji razvoj naše saradnje, kao i uzvratnu posjetu ministra spoljnih poslova Argentine Srbiji - naveo je Dačić.

Tokom boravka u Argentini, Dačić je rekao da je imao priliku da posjeti "Trg Republike Srbije" koji je otvorio prošle godine u Buenos Airesu, a ponovo je proglašen počasnim gostom Buenos Airesa, što je veliko priznanje za Srbiju.

On je podsjetio da je juče bio u posjeti Urugvaju, gdje je imao izvanredan razgovor sa ministrom spoljnih poslova te zemlje, koja je veliki prijatelj Srbije i nastaviće da podržava Beograd.

Dačić je dodao da će sutra posjetiti Paragvaj, zemlju koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali je na posljednjem glasanju u Interpolu glasala za prijem Kosova. 

- Mislim da je veoma važno da sa njima imamo ozbiljan razgovor i razjasnimo cijelu situaciju. Nama je jasno rečeno da je bilo riječi o pritiscima SAD, Njemačke i drugih zemalja. Imajući u vidu naše tradicionalno dobre odnose, nadam se da njihov stav neće biti promijenjen, da neće mijenjati svoju poziciju o Kosovu i Metohiji - dodao je Dačić.

On je istakao da je Srbija mnogo više prisutna u ovom regionu nego ranije i to joj daje jednu stabilnu poziciju na međunarodnoj političkoj sceni.