latinica  ћирилица
23/03/2019 |  18:45 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Brčko: Povećanje plata u javnoj upravi

Skupština Distrikta, usvojila je set zakona o platama i naknadama u organima javne uprave i institucijama Distrikta Brčko. Poslije više od 10 godina, najniža plata u javnoj upravi, sa 470, uvećana je na 654 marke. Ovim je obuhvaćeno 2.649 zaposlenih u Vladi, Skupštini, Policiji, pravosudnim i drugim institucijama Distrikta Brčko.

Odluka o povećanju plata u javnoj upravi distrikta Brčko, rješenje je Skupštine distrikta Brčko. Zakonom čija primjena počinje od prvog jula, pojedinim službenicima su i umanjene plate.

- Što znači da defintivno dolazi do linearnog povećanja plata svim zaposlenim, koji rade u svim institucijama i administraciji Distrikta - rekao je Admir Kadrić, predsjednik Skupštine distrikta Brčko.

Novi Zakon o platama i naknadama u organima javne uprave i institucijama Distrikta, je komopromisno rješenje, navode poslanici.

- Da se podignu plate u odrđenim deficitarnim zanimanjima, kao što su inženjeri informatike, elektro inženjeri, ljekari koji rade pri vladi i srednji medicinski kadar, koji je deficitaran i koji je činjenica da sve više i više odlazi sa ovih prostora. Šta je još pozitivno, insistirali smo da se ukine taj bijeli hljeb poslanicima, pošto radnik kada dobije otkaz, isto nema pravo na taj bijeli hljeb - istakao je Branislav Marković, poslanik u Skupštini.

Sindikalci Distrikta Brčko, upozoravaju da političari donose suprotne odluke, od opšteg interesa. Navode i da radnici u privatnom sektoru nemaju minuli rad, otpremininu za odlazak u penziju i da u novi Zakon o radu treba upisati i platne razrede, kako bi svi imali ista prava.

- Evo prilike da poslanici pokažu moral, čast, poštenje i uvažavanje prema onima u relanom sektoru, koji zarađuju plate i za njih, da im sada u Zakonu u radu, koji je u proceduri, da ugrade one benefite, koje su ugradili u Zakon onima, koji primaju platu iz Budžeta - smatra Ilija Kalajdžić, sekretar Sindikata.

I poslanici su saglasni sa stavom Sindikata i već spremaju amandamne na Zakon o radu.

- Tako što ćemo tražiti da Zakon o radu bude krovni Zakon u Brčko ditriktu, da se odnosni na sve zaposlene. Time znači i javnoj upravi i u realnom sektoru - navela je Lidija Ljubojević, poslanik u Skupštini.

U Privrednoj komori, ističu da se tržište rada mora organizovati i urediti po identičnim noramativima i pravilima, jer sve manje radnika na tržištu rada.

- Јa ću možda kao poslodavac učiniti mnogo na povećanju ličnog dohotka, ali ne mogu učiniti ništa na stvaranju ambijenta za bolji život. To neko drugi treba da uradi. Ako ja nenormalno povećam lične dohotke, a ne uradi se ništa na stvaranju boljeg ambijenta, ponovo mladi odlaze - zaključio je Јelenako Ilić, predsjednik Privredne komore Distirkta Brčko.

Iz Zavoda za zapošljavanje, distrikta Brčko, stižu podaci o smanjenju evidencije broja nezaposlenih Brčaka. Reklo bi se pozitivna vijest, ali bez dokaza, da li je riječ o licima koja su napustila zemlju ili su našla zaposlenje.