latinica  ћирилица
24/03/2019 |  08:50 ⇒ 15:12 | Autor: SRNA

Vozači protjerani zbog veza s Bosnićem vratili se u BiH

Tri muškarca sa područja Bužima vratili su se u BiH nakon što su protjerani iz Slovenije zbog "ugrožavanja bezbjednosti države, javne bezbjednosti i javnog reda", a prema nezvaničnim podacima, gostoprimstvo im je otkazano zbog veza sa islamističkim krugovima.
Nelvir Duraković - Foto: dnevni avaz
Nelvir DurakovićFoto: dnevni avaz

Riječ je o braći Selviru /37/ i Nelviru Durakoviću /40/, te Selimu Ljubijankiću /39/ koji se dovode u vezu sa Bilalom Bosnićem, osuđenim za vrbovanje boraca za rat u Siriji, a navodno su bili i u kontaktu i s nekim od džihadista u Siriji.

"Dnevni avaz" navodi, pozivajući se na izvore u policijskim agencijama, da su se oni dobrovoljno vratili u BiH iz Slovenije, gdje su imali stalni boravak i bili zaposleni kao vozači.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije saopštilo je u četvrtak, 21. marta, da je odredilo progon trojici državljana BiH koje zbog veza sa islamističkim krugovima smatra prijetnjom bezbjednosti.

- U ovom trenutku možemo reći da je na prijedlog ljubljanske policije upravna jedinica Ljubljana otkazala pravo boravka trojici državljana BiH sa stalnim prebivalištem u Sloveniji zbog ugrožavanja bezbjednosti države, javne bezbjednosti i javnoga reda - navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Slovenačka televizija "POP-TV" navela je da dokumenti policije i obavještajne agencije SOVA, koje posjeduju, pokazuju da će trojka biti protjerana iz države, jer je ustanovljeno da aktivno podržavaju vjerski inspirisan nasilni ekstremizam i terorizam, te da podržavaju upotrebu nasilja za postizanje političkih, vjerskih i ideoloških ciljeva.

U Ministarstvu spoljnih poslova BiH rekli su da još nisu obaviješteni o ovom slučaju, dok su u MUP-u Unsko-sanskog kantona upoznati sa informacijom da je Slovenija protjerala Durakoviće i Ljubijankića, piše "Avaz".

Portparol kantonalnog MUP-a Ale Šiljdedić rekao je da ne zna šta su radili u Sloveniji, ali da će kada budu obaviješteni o razlozima njihovog protjerivanja preduzeti mjere iz svoje nadležnosti u smislu nadzora i praćenja ukoliko za tim bude potrebe ili osnova.

- Ovo što im Slovenija stavlja na teret je nešto drugo. Vidjećemo šta će biti obrazloženje njihovog rješenja. Ako se ispostavi da su to neke kvalifikacije za određena djelovanja u vezi sa selefijskim pokretom, onda mogu biti predmet interesovanja više službama na nivou država - rekao je Šiljdedić.