latinica  ћирилица
25/03/2019 |  15:34 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Ugljevik: Učenici mali ekolozi

Učenici i nastavnici Osnovne škole "Aleksa Šantić" u Ugljeviku već osam godina prikupljaju papir i plastičnu ambalažu. Akcija je pokrenuta na inicijativu grupe nastavnika, radi ekološkog obrazovanja učenika, a postepeno su se priključile i sve opštinske ustanove.

Učenici prikupljaju papir, limenke i plastičnu ambalažu u školi, gradu i kod kuće. Otpad završi u reciklaži, a prikupljeni novac iskoriste da kupe sve što im je potrebno za rad kako u nastavi, tako i vannastavnim aktivnostima.

- Do sada smo kupili radijator za dežurnog učenika za hladnije periode. Kupili smo i ogledalo, a tu su i neka sredstva za školovanje, marker, hamer papiri i slično - ističe Ana Marija Todorović, predsjednica Savjeta učenika OŠ "Aleksa Šantić".

Učenici ističu da je divan osjećaj kada znaju da rade nešto korisno za okolinu, ali i za školu.

- Odlazimo u obližnje markete oko naše škole, smeće koje ugrožava našu prirodu, takođe donosimo u školu predajemo ga u reciklažu. Nije to neka velika suma novca, ali bolje nego da završi na ulici - ističe učenik Anđelko Mirković.

Njegov školski drug Petar Mitrović poručuje da trako edukuju i starije od sebe. 

- Roditeljima i komšijama kažem da ne bacaju smeće po selu. Nekad idem i sam da kupim to smeće da ne zagađuje okolinu i prirodu - ističe Petar.

Godišnje se prikupi oko hiljadu kilograma reciklažnog otpada.

- Otpad iz naših porodica donosimo, svakodnevno odlažemo i na taj način dajemo primjere učenicima da vide i osjete potrebu i značaj prije svega zaštite životne sredine, ali i da sačuvamo resurse - poručuje nastavnik istorije Đorđija Petrović.

Direktor Sreten Lukić ističe da je ovaj posao i jedna vrsta sticanja radnih navika koje će učenicima biti potrebno kasnije u životu-

- Glavni motiv je da stvorimo naviku, najlakše se uči u mladosti, oni već imaju osjećaj da nešto rade korisno. Osim materijalnog, učenici na taj način čine i ljepši Ugljevik.

Značaj ove akcije, koja je sve više prihvaćenija, prepoznala su i lokalna preduzeća i ustanove koje prikupljaju papir i plastičnu ambalažu i proslijeđuju ga školi. Cilj je ispunjen - razvila se ekološka svijest kako kod djece, tako i kod odraslih.