latinica  ћирилица
25/03/2019 |  17:43 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Zašto još nije obnovljena rodna kuća Branka Ćopića u Hašanima?

Navršava se 35 godina od smrti slavnog književnika Branka Ćopića. Iako su njegova djela prevođena na brojne jezike, u Ćopićevom rodnom selu Hašanima, kod Krupe na Uni, još nije obnovljena njegova rodna kuća.

U Hašanima kod Krupe na Uni, malom pograničnom selu, prije 104. godine rođen je slavni književnik Branko Ćopić. Prije 35. godina, mnogo dalje, u Beogradu, tragično je okončao život, skokom s mosta. U svojim djelima ovjekovječio je rodno selo i junake koji su iz njega potekli. Ćopićevim stazama danas pješače neki novi junaci.

- Svaki dan sam pješačim do škole. Put vodi i kroz šumu, ali nema straha, ne plašim se ni divljih životinja. Često sam viđao zmije, samo prođem pored njih - kaže Lazo Davidović, jedan od rijetkih učenika iz Hašana.

U Hašanima nekada brojnu školu danas pohađa svega osam đaka. Slavnog Branka, u njegovim rodnim Hašanima, sjećaju se mnogi. Pamte ga kao šaljivdžiju i najjednostavnijeg među velikanima.

- Kao djeca smo išli u školu, a Branko je gotovo svake godine dolazio ovdje i družio se kako sa djecom, tako i sa odraslima. Starije osobe koje su njega dobro poznavale dugo su besjedile sa Brankom u školskom dvorištu - priča Ranko Stoisavljević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Hašani.

Akademik Matija Bećković prisjeća se posljedljih dana Branka Ćopića.

- Prijatelji su znali njegove poslednje brige, da neće imati za kiriju, za hljeb, da će mu zapaliti kuću i otjerati ga na robiju, a bio je poslednji koji je imao razloga da brine o sebi - priča Bećković.

U Hašanima je prije četiri godine, zahvaljujući sredstvima iz kabineta tadašnjeg predsjednika Srpske, Milorada Dodika, obnovljena djeda Trišina vodenica. Međutim, rodna kuća Branka Ćopića, još nije. Od replike Ćopićeve kuće izgrađen je samo podrum. U opštini Krupa na Uni, tvrde, da sami ne mogu finansirati radove.

- Nismo u mogućnosti da obezbijedimo novac, ali ako se zaustave radovi, bićemo primorani da ostaviti tako nezavršeno i nedorečeno. Naravno, tražiću pomoć i od Vlade i od ministarstava koja mogu da pomognu - poručuje Mladen Kljajić, načelnik Opštine Krupa na Uni.

Tanja Đaković, pomoćnica ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, ističe da nije upitna dalja pomoć.

- Najbolje je da se na licu mjesta uvjerimo u kakvom je stanju rodna kuća Branka Ćopića i da vidimo na koji način ćemo je dalje opremiti na način na koji to ovaj veliki pisac zaslužuje - kaže Đakovićeva.

Prema procjenama, za završetak obnove rodne kuće Branka Ćopića bilo bi dovoljno oko 80.000 KM.